logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

klimaatnetwerk liggend spot

Scheppingsperiode en Wereldgebedsdag 1/9

Download nu het aanbod voor liturgie-bezinning-gesprek-actie.

meer...

oikocredit

Oikocredit: groene energie in het Zuiden

Beleg je geld ethish en investeer samen met Oikocredit in groene energieprojecten in het Zuiden.

meer...

 

  • Cohousing Waasland
    Wonen met aandacht voor elkaar en voor de planeet Cohousing Waasland is een groep mensen van uiteenlopende achtergronden, van 0 tot 70-plus, alleenstaanden en gezinnen, die ervoor gekozen hebben om...

Er komt een nieuw dicasterie voor de bevordering van de integrale ontwikkeling van de menselijke persoon in het licht van het Evangelie. De Pauselijke Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede houdt op te bestaan, en wordt in dit nieuwe dicasterie opgenomen.

Paus Franciscus heeft een Motu proprio gepubliceerd voor de oprichting van een nieuw Dicasterie voor de bevordering van de integrale ontwikkeling van de menselijke persoon. Die ambitie moet onder meer worden waargemaakt door de bevordering van rechtvaardigheid, vrede en de zorg voor de schepping, maar net zo goed door liefdadigheidswerken en inzet in de gezondheidszorg. Het nieuwe dicasterie wordt geleid door kardinaal Peter Turkson, momenteel nog voorzitter van de Pauselijke Raad Rechtvaardigheid en Vrede.

Paus Franciscus schrijft: Het dicasterie, dat op 1 januari 2017 start, wordt vooral belast met de zorg voor migranten, mensen in nood, zieken, mensen die zijn uitgesloten of gemarginaliseerd, gevangenen en werklozen, maar evenzeer slachtoffers van gewapende conflicten, natuurrampen en alle vormen van slavernij en marteling.

Fusie en opheffing van vier pauselijke raden

Het nieuwe dicasterie, waarvan de oprichting al eerder werd aangekondigd, ontstaat door de fusie van de Pauselijke Raden Rechtvaardigheid &Vrede en Cor Unum, Pauselijke Raad voor de Migranten & Reizigers en die voor de Pastoraal bij de Gezondheidswerkers. Het Motu proprio is vandaag in L’Osservatore Romano gepubliceerd. Daarin kondigt de paus ook aan dat die raden met ingang van 1 januari 2017 ophouden te bestaan.

Zorg voor vluchtelingen

Paus Franciscus onderstreept in het Motu proprio dat de katholieke kerk geroepen is om de integrale ontwikkeling van de menselijke persoon in het licht van het Evangelie te bevorderen. Een van de taken van het nieuwe dicasterie is de zorg voor vluchtelingen en migranten. Franciscus schrijft dat integrale ontwikkeling van de mens niet kan worden bevorderd zonder speciale aandacht voor dit fenomeen van de migratie.

Bron: Kerknet, VIS

 


klimaatnetwerk liggend spot

Klimaatnetwerk.be

Elke groep een klimaatplan.

meer...

Kalender

Vorige maand Juni 2017 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 22 1 2 3 4
week 23 5 6 7 8 9 10 11
week 24 12 13 14 15 16 17 18
week 25 19 20 21 22 23 24 25
week 26 26 27 28 29 30

Komende activiteiten

Geen evenementen

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB