logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

vredeswake 5 maart 2017

Vredeswakes

Waardig werk voor iedereen als voorwaarde voor duurzame vrede. Het is het thema van de vredeswake ‘Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.’ op zondag 5 maart 2017 in Langemark.

meer...

 

oikocredit

Oikocredit: groene energie in het Zuiden

Beleg je geld ethish en investeer samen met Oikocredit in groene energieprojecten in het Zuiden.

meer...

 

  • 65 parochies in het Waas- en Scheldeland
    CO2-uitstoot verminderde met 123 ton per jaar. De kerkfabrieken van 65 parochies uit 8 gemeenten in het Waasland schakelden samen met hun gemeentebesturen over op groene windstroom. Voor de kerken...

Er komt een nieuw dicasterie voor de bevordering van de integrale ontwikkeling van de menselijke persoon in het licht van het Evangelie. De Pauselijke Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede houdt op te bestaan, en wordt in dit nieuwe dicasterie opgenomen.

Paus Franciscus heeft een Motu proprio gepubliceerd voor de oprichting van een nieuw Dicasterie voor de bevordering van de integrale ontwikkeling van de menselijke persoon. Die ambitie moet onder meer worden waargemaakt door de bevordering van rechtvaardigheid, vrede en de zorg voor de schepping, maar net zo goed door liefdadigheidswerken en inzet in de gezondheidszorg. Het nieuwe dicasterie wordt geleid door kardinaal Peter Turkson, momenteel nog voorzitter van de Pauselijke Raad Rechtvaardigheid en Vrede.

Paus Franciscus schrijft: Het dicasterie, dat op 1 januari 2017 start, wordt vooral belast met de zorg voor migranten, mensen in nood, zieken, mensen die zijn uitgesloten of gemarginaliseerd, gevangenen en werklozen, maar evenzeer slachtoffers van gewapende conflicten, natuurrampen en alle vormen van slavernij en marteling.

Fusie en opheffing van vier pauselijke raden

Het nieuwe dicasterie, waarvan de oprichting al eerder werd aangekondigd, ontstaat door de fusie van de Pauselijke Raden Rechtvaardigheid &Vrede en Cor Unum, Pauselijke Raad voor de Migranten & Reizigers en die voor de Pastoraal bij de Gezondheidswerkers. Het Motu proprio is vandaag in L’Osservatore Romano gepubliceerd. Daarin kondigt de paus ook aan dat die raden met ingang van 1 januari 2017 ophouden te bestaan.

Zorg voor vluchtelingen

Paus Franciscus onderstreept in het Motu proprio dat de katholieke kerk geroepen is om de integrale ontwikkeling van de menselijke persoon in het licht van het Evangelie te bevorderen. Een van de taken van het nieuwe dicasterie is de zorg voor vluchtelingen en migranten. Franciscus schrijft dat integrale ontwikkeling van de mens niet kan worden bevorderd zonder speciale aandacht voor dit fenomeen van de migratie.

Bron: Kerknet, VIS

 


klimaatnetwerk liggend spot

Klimaatnetwerk.be

Elke groep een klimaatplan.

meer...

Kalender

Vorige maand Maart 2017 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 9 1 2 3 4 5
week 10 6 7 8 9 10 11 12
week 11 13 14 15 16 17 18 19
week 12 20 21 22 23 24 25 26
week 13 27 28 29 30 31

Komende activiteiten

Geen evenementen

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB