Sinds enkele maanden is de verhoogde aankomst van vluchtelingen en nieuwe migranten dagelijks nieuws. Dat roept heel wat spanning op, maar wat vooral opvalt is een enorme golf van solidariteit en van goede wil om te helpen. 

Wat kunnen lokale kerkgemeenschappen nu doen voor vluchtelingen en nieuwe migranten? ORBIT geeft tips om een ‘gemeenschap van gastvrijheid’ te worden.

Op verschillende domeinen worden bijzondere activiteiten ontwikkeld om te zorgen voor opvang en onthaal van de nieuwkomers. De Belgische bisschoppen deden eind augustus een eerste oproep om te voorzien in onderdak en woningen aan te bieden. Op 13 oktober publiceerden zij hun verklaring Samen leven met de vluchtelingen en migranten, onze broeders en zusters’. Ondertussen werden allerhande initiatieven opgezet en dienen zich vrijwilligers aan om mee te werken. Ook parochies, lokale kerkgemeenschappen en groepen christenen engageren zich. Ze vragen wat ze best kunnen doen.

ORBIT geeft in dit artikel tips om door pastorale en maatschappelijke inzet, een ‘gemeenschap van gastvrijheid’ te worden.


We worden geconfronteerd met een vluchtelingen- en migratiecrisis, die zo complex en ruim is dat we er niet langer het overzicht over kunnen bewaren. Overal ontstaan er solidariteitsinitiatieven. Duizenden mensen willen helpen, willen 'iets' doen voor de vluchtelingen. Maar 'helpen' is niet zo simpel.

Gelukkig zijn er tal van organisaties die expertise hebben in één of ander facet van deze problematiek. Het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede verbindt negen christelijke solidariteitsorganisaties, en brengt op die manier een indrukwekkende complementariteit van hulpverlening samen: van de eerste noodopvang tot de integratie in de samenleving, met alles wat daarbij komt kijken. 

Op deze pagina brengen we zoveel mogelijk informatie samen. Uit onze lidorganisaties en ook van andere organisaties en initiatieven. Op die manier proberen we mensen te helpen die 'willen helpen'... Aarzel niet om contact op te nemen met vragen of suggesties.

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB