Veel vluchtelingen vinden momenteel een woning met steun van de ‘buren’: lokale vrijwilligers, vzw’s, huiseigenaars, besturen en ondernemingen die een netwerk rond hen opbouwen en mee op zoek gaan naar hun nieuwe thuis. Er zijn echter nog niet overal in Vlaanderen buren actief. Daarom deze oproep. We willen je vragen mee te zoeken naar een woning voor erkende vluchtelingen in je gemeente.

Het project ‘Woning gezocht, buren gevonden’ ondersteunt ‘buren’ die deze uitdaging aangaan, zodat niémand er alleen voor staat. De focus ligt daarbij voornamelijk buiten de grote steden.

Gezinnen met kinderen komen op straat te staan

Vanwege de verhoogde aankomst van asielzoekers werden in elke Vlaamse gemeente lokale opvanginitiatieven ingericht. Ook in jouw gemeente worden asielzoekers soms maandenlang opgevangen in afwachting van hun erkenning als vluchteling of subsidiair beschermde.

Wie erkend wordt als vluchteling of subsidiair beschermde mag in België blijven en moet vaak zonder hulp op zoek naar een nieuwe woning. Veel vluchtelingen blijven graag in hun gastgemeente wonen. Ze hebben er hun leven al voor een stukje opgebouwd en hun kinderen gaan er al een tijdje naar school. Hun zoektocht naar een nieuwe thuis is echter verre van gemakkelijk. Hun sociale netwerk is nog klein en ze spreken nog onvoldoende Nederlands. Bovendien versterkt de reeds lang aanslepende woningnood in Vlaanderen de discriminatie op de private huurmarkt.

De tijdsdruk is hoog. Na hun erkenning moéten vluchtelingen hun lokale opvanginitiatief binnen de twee maanden verlaten. Een gezin dat niet op tijd een woning vindt, riskeert dakloos te worden.

'Woning gezocht, buren gevonden' is een initiatief van ORBITvzw en de Verenigde Protestantse Kerk in België

Ga naar de website 'woninggezocht.be'

Lees het artikel dat op 18 mei verscheen in De Standaard

 


We worden geconfronteerd met een vluchtelingen- en migratiecrisis, die zo complex en ruim is dat we er niet langer het overzicht over kunnen bewaren. Overal ontstaan er solidariteitsinitiatieven. Duizenden mensen willen helpen, willen 'iets' doen voor de vluchtelingen. Maar 'helpen' is niet zo simpel.

Gelukkig zijn er tal van organisaties die expertise hebben in één of ander facet van deze problematiek. Het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede verbindt negen christelijke solidariteitsorganisaties, en brengt op die manier een indrukwekkende complementariteit van hulpverlening samen: van de eerste noodopvang tot de integratie in de samenleving, met alles wat daarbij komt kijken. 

Op deze pagina brengen we zoveel mogelijk informatie samen. Uit onze lidorganisaties en ook van andere organisaties en initiatieven. Op die manier proberen we mensen te helpen die 'willen helpen'... Aarzel niet om contact op te nemen met vragen of suggesties.

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB