Op deze Wereldvluchtelingendag slaan elke minuut 24 mensen op de vlucht. Een triest record, aldus de VN. Daar staat tegenover dat burgers zich lokaal inzetten om vluchtelingen vooruit te helpen. In alle provincies betonen mensen solidariteit en gaan ze bijvoorbeeld op zoek naar woningen voor erkende vluchtelingen.

Op Wereldvluchtelingendag wil ORBIT vzw graag zo’n project in de schijnwerpers zetten:

Man uit Brugge verhuurt ouderlijke woning aan Syrisch gezin

“Toen de schoonouders van mijn petekind overleden, werd haar man eigenaar van zijn ouderlijk huis”, vertelt Jozef van vzw SOCK in Brugge. “Hij kon het niet over zijn hart krijgen het huis waarin hij opgroeide te verkopen, maar keek op tegen de verantwoordelijkheid die verhuren met zich meebrengt.”

“Verhuren aan een Social Verhuurkantoor was één mogelijkheid, maar uiteindelijk koos hij er voor om de woning te verhuren aan onze vzw SOCK. Wij nemen de rol van verhuurder volledig voor onze rekening en onderverhuren de woning aan een Syrisch gezin dat bij ons kwam aankloppen op zoek naar een onderkomen. Onze vzw staat garant voor de maandelijkse huur en de oplevering van het huis in oorspronkelijke staat als het huurcontract afloopt. Omdat ik familie ben van de huiseigenaar, heeft hij het volste vertrouwen in onze goede werking.”

Eén van de vrijwilligers bij vzw SOCK, vertelt over de Syrische familie: “Ze zijn elkaar tijdens hun vlucht uit Syrië kwijtgeraakt. De twee oudste kinderen, 17 en 18, kwamen tijdens hun asielprocedure terecht in een Lokaal Opvanginitiatief. Omdat zij als niet-begeleide minderjarigen het land binnenkwamen, kregen zij een Vlaamse voogd toegewezen. Hun ouders en de twee jongste kinderen van 6 en 14, werden later teruggevonden in een collectief centrum van het Rode Kruis. Toen de familie erkend werd, kregen ze maar twee maanden de tijd om een woning in Vlaanderen te vinden en de opvang te verlaten. De voormalige voogd van de oudste kinderen was gelukkig een bekende bij vzw SOCK, en zo werden wij als werkgroep bij de zoektocht betrokken.”

“Onze medewerkers bij vzw SOCK helpen het gezin naast hun huisvesting ook met hun integratie in Vlaanderen. Zo zijn we bijvoorbeeld samen de kinderen gaan inschrijven in een schooltje hier in de buurt. De vrijwilligers die deel uitmaken van onze werkgroep, hebben een zeer gevarieerde achtergrond, en ieder draagt op zijn eigen manier bij.”

Lees verder over het project 'Woning gezocht - buren gevonden'.


We worden geconfronteerd met een vluchtelingen- en migratiecrisis, die zo complex en ruim is dat we er niet langer het overzicht over kunnen bewaren. Overal ontstaan er solidariteitsinitiatieven. Duizenden mensen willen helpen, willen 'iets' doen voor de vluchtelingen. Maar 'helpen' is niet zo simpel.

Gelukkig zijn er tal van organisaties die expertise hebben in één of ander facet van deze problematiek. Het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede verbindt negen christelijke solidariteitsorganisaties, en brengt op die manier een indrukwekkende complementariteit van hulpverlening samen: van de eerste noodopvang tot de integratie in de samenleving, met alles wat daarbij komt kijken. 

Op deze pagina brengen we zoveel mogelijk informatie samen. Uit onze lidorganisaties en ook van andere organisaties en initiatieven. Op die manier proberen we mensen te helpen die 'willen helpen'... Aarzel niet om contact op te nemen met vragen of suggesties.

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB