Een asielzoeker die een officiële erkenning als vluchteling op zak heeft, moet binnen de twee maanden de opvangstructuur verlaten. Een haast onmogelijke opdracht. Het Housing-café helpt hem hierbij.

“Vluchtelingen moeten verschillende hindernissen overwinnen: de taal, een huurwaarborg die onmiddellijk betaald moet worden, het tekort aan goedkope woningen op de markt, discriminatie,” vertelt Ariane Dewandre, verantwoordelijke voor de cel integratie die het Housing-café gelanceerd heeft.

Housing-wat?

Integratiecoaches en vrijwilligers begeleiden erkende vluchtelingen in hun zoektocht naar een woning tijdens het Housing-café. Contact opnemen met eigenaars, een gezin helpen bij het intrekken in een woning, de inschrijving in de gemeente en bij het OCMW, een school zoeken: het hoort er allemaal bij.

Concreet

We organiseren Housing-cafés in Brussel, Antwerpen en Luik. In die steden zijn er 2 tot 3 permanenties per week. Belgen en vluchtelingen ontmoeten er elkaar in een ontspannen sfeer. De reportage in Ter Zake toont hoe erkende vluchtelingen geholpen worden met deze initiatieven.

website van Caritas International. Indien u rechtstreeks een housingcafé-medewerker uit uw regio wenst te contacteren, kan dit via onderstaande adressen:

- Brussel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

- Luik/Wallonië: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

- Antwerpen/Vlaanderen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Een woning te huur? Laat het weten via het online formulier van Caritas International.

 


We worden geconfronteerd met een vluchtelingen- en migratiecrisis, die zo complex en ruim is dat we er niet langer het overzicht over kunnen bewaren. Overal ontstaan er solidariteitsinitiatieven. Duizenden mensen willen helpen, willen 'iets' doen voor de vluchtelingen. Maar 'helpen' is niet zo simpel.

Gelukkig zijn er tal van organisaties die expertise hebben in één of ander facet van deze problematiek. Het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede verbindt negen christelijke solidariteitsorganisaties, en brengt op die manier een indrukwekkende complementariteit van hulpverlening samen: van de eerste noodopvang tot de integratie in de samenleving, met alles wat daarbij komt kijken. 

Op deze pagina brengen we zoveel mogelijk informatie samen. Uit onze lidorganisaties en ook van andere organisaties en initiatieven. Op die manier proberen we mensen te helpen die 'willen helpen'... Aarzel niet om contact op te nemen met vragen of suggesties.

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB