Paus Franciscus vraagt onze overheden om dringend werk te maken van een politieke oplossing voor de oorlog in Syrië. Hij doet dit in het kader van de campagne “Vrede in Syrië is mogelijk”, die vandaag door het wereldwijde Caritas-netwerk gelanceerd wordt.

 “Ik wil me richten tot alle geloven en al wie met Caritas werkt aan een rechtvaardige maatschappij”, zegt paus Franciscus in een speciale videoboodschap die op 5 juli gepubliceerd wordt: “Vrede in Syrië is mogelijk”.

De oplossing is niet militair

“We moeten erkennen dat er geen militaire oplossing is voor Syrië; de enige oplossing is politiek”, zegt de paus. “De internationale gemeenschap moet de vredesgesprekken steunen, en streven naar de vorming van een regering van nationale eenheid.”
“Ik nodig u uit om de vredesonderhandelaars te vragen de akkoorden serieus te nemen en de toegang tot humanitaire hulp mogelijk te maken.”
“Terwijl de bevolking lijdt, worden ongelofelijke bedragen uitgegeven om de strijdende partijen van wapens te voorzien. Sommige landen die deze wapens leveren, hebben tegelijkertijd de mond vol van vrede”, voegt paus Franciscus er nog aan. “Hoe kunnen we wie met de rechterhand streelt en met de linkerhand slaat, nog geloven?”

Caritas helpt 1,3 miljoen mensen

De gezamenlijke actie van Caritas voor slachtoffers van de crisis in Syrië is de grootste, lopende humanitaire operatie van het wereldwijde netwerk.
Caritas verdeelt voedsel en basisbenodigdheden, organiseert psychosociale en medische zorg, naast onderwijs. Caritas zorgt ook voor de nodige bescherming en broodwinning in Syrië en de landen die Syrische vluchtelingen opvangen. Caritas heeft het voorbije jaar 1.3 miljoen mensen bijgestaan.

Vrede onderhandelen, helpen en hoop geven

Met haar campagne “Vrede in Syrië is mogelijk”, roept Caritas haar sympathisanten op om druk uit te oefenen op hun regering zodat ze zich engageren:
• om ervoor ijveren dat alle partijen van het conflict samenkomen om een vreedzame oplossing te vinden
• om steun te bieden aan de miljoenen mensen die door de oorlog getroffen zijn
• om Syriërs terug waardigheid en hoop te geven, zowel in eigen land als daarbuiten

Meer informatie over de campagne die op 5 juli gelanceerd wordt, vindt u op de nieuwe website syria.caritas.org, U vindt er al het sensibiliseringsmateriaal en een dossier rond beleidsbeïnvloeding, illustraties van de Syrische artiest Tammam Azzam, een animatievideo over de oorlog, een bekroonde fotoreeks en getuigenissen van Syriërs die in Syrië wonen of gevlucht zijn naar andere landen.
Volg en steun de campagne op sociale media via #peacepossible4syria.

Voor meer informatie, een interview met onze projectverantwoordelijken Midden-Oosten of beeldmateriaal van de campagne,
contacteer Johanna Vanraes 0473 762 462 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – www.caritasinternational.be


We worden geconfronteerd met een vluchtelingen- en migratiecrisis, die zo complex en ruim is dat we er niet langer het overzicht over kunnen bewaren. Overal ontstaan er solidariteitsinitiatieven. Duizenden mensen willen helpen, willen 'iets' doen voor de vluchtelingen. Maar 'helpen' is niet zo simpel.

Gelukkig zijn er tal van organisaties die expertise hebben in één of ander facet van deze problematiek. Het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede verbindt negen christelijke solidariteitsorganisaties, en brengt op die manier een indrukwekkende complementariteit van hulpverlening samen: van de eerste noodopvang tot de integratie in de samenleving, met alles wat daarbij komt kijken. 

Op deze pagina brengen we zoveel mogelijk informatie samen. Uit onze lidorganisaties en ook van andere organisaties en initiatieven. Op die manier proberen we mensen te helpen die 'willen helpen'... Aarzel niet om contact op te nemen met vragen of suggesties.

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB