logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

klimaatnetwerk liggend spot

Scheppingsperiode en Wereldgebedsdag 1/9

Download nu het aanbod voor liturgie-bezinning-gesprek-actie.

meer...

oikocredit

Oikocredit: groene energie in het Zuiden

Beleg je geld ethish en investeer samen met Oikocredit in groene energieprojecten in het Zuiden.

meer...

 

  • Transitie Vaartland
    Het perspectief van de burger is ons uitgangspunt.  Burgers worden wakker, overal doen mensen dingen voor de toekomst. Onze afhankelijkheid van olie, kolen en gas is niet meer van deze tijd. Er...

NRV wil als partner van de vredeswakes de volgende edities onder de aandacht brengen. De boodschap van de vredeswake op zondag 1 maart in Langemark is immers niet mis te verstaan: 'Armoede, we nemen er geen vrede mee!'. Ook op 31 mei staat een prangend actuele kwestie op de agenda. Focus is dan klimaatzorg, met een zijsprong naar de vernietigende impact van chemische wapens.

In 2015 kondigt zich ook de eerste jongerenwake aan, op 8 november, rond het thema 'verzoening'. Vredeswakes Langemark 2014-18 komen dit jaar helemaal op koers.

Wat staat vandaag, honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog, de vrede nog altijd in de weg? Het antwoord op die vraag is een lange lijst: van armoede over schending van mensenrechten tot de vluchtelingenproblematiek.

Twaalf thema's staan, gespreid over vier jaar, centraal tijdens evenveel vredeswakes. Die vinden plaats in Langemark, waar 58.000 doden van '14-'18 uitdagen tot reflectie en engagement. Rond armoede bijvoorbeeld, het thema van de tweede wake, op zondag 1 maart 2015.

Armoede is een onrecht

15 % van de Belgen leeft in armoede. 420.000 Belgische kinderen en jongeren groeien op in een arm gezin. Wereldwijd blijft armoede de toekomst van een paar miljard mensen hypothekeren. Dat is een onrecht. Want armoede en ongelijkheid zijn structurele problemen, en niet de schuld van de betrokkenen. Dat is al een belangrijk accent dat de vredeswake zal leggen. Het armoede-debat wordt – zowel in de 'Dorpsstraat' als in de 'Wetstraat' – vervuild door vooroordelen. Wie durft op weg gaan met mensen in armoede, leert echter snel hoe armoede 'werkt'. Mensen met armoede-ervaring zullen dan ook getuigen en oproepen tot solidariteit.

Gastspreker tijdens de wake is professor Bea Cantillon. Zij ijvert al een leven lang voor een eerlijke benadering van het armoede-vraagstuk. Als directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid aan de Antwerpse Universiteit, onderzoekt ze armoede en sociaal beleid in België. Op het publieke forum neemt ze geëngageerde standpunten in en pleit ze voor een rechtvaardig en waarachtig armoedebeleid. Ook in Langemark zal ze daartoe oproepen en wijzen op de consequenties van zo'n beleid voor elke burger.

Politieke actie

Meer aandacht en middelen voor armoedebestrijding – zowel bij ons als in het Zuiden – is ook de eis die duidelijk zal klinken aan het adres van de politiek. Elke vredeswake daagt de aanwezigen uit om een concrete stap te zetten naar vrede, en dat is dit keer een politieke actie, weliswaar gekoppeld aan een persoonlijk engagement. Want in de aanpak van armoede en uitsluiting, draagt iedereen verantwoordelijkheid.

Wie al jaren geëngageerd zingt tegen armoede, is het strijdkoor Kontrarie uit Herent. Ze gaan enthousiast in op de uitnodiging van Vredeswakes om op 1 maart de vredesboodschap met muziek en zang te versterken. Om 11 u. al houdt het koor even halt op de Duitse begraafplaats, voor een korte hulde aan de slachtoffers van oorlog en geweld, waar ook ter wereld.

Praktisch

De vredeswake 'Armoede, we nemen er geen vrede mee!' vindt plaats op zondag 1 maart 2015 om 15 u. in de Sint-Pauluskerk in Langemark (sing-in vanaf 14.30 u.; einde voorzien om 16.15 u.). De toegang is gratis.
Voor kinderen tot 12 jaar is er gratis opvang door professionele begeleiders in het gebouw van de Buitenschoolse Kinderopvang, vlakbij OC Den Tap.
Na de wake is er gelegenheid tot ontmoeting in OC Den Tap, Klerkenstraat 37.
Meer informatie is te vinden op www.vredeswakes.be. Wie dat wenst, kan daar ook intekenen op de nieuwsbrief. Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0474/689.460.


klimaatnetwerk liggend spot

Klimaatnetwerk.be

Elke groep een klimaatplan.

meer...

Kalender

Vorige maand September 2017 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Komende activiteiten

Geen evenementen

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB