logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

klimaatnetwerk liggend spot

Scheppingsperiode en Wereldgebedsdag 1/9

Download nu het aanbod voor liturgie-bezinning-gesprek-actie.

meer...

oikocredit

Oikocredit: groene energie in het Zuiden

Beleg je geld ethish en investeer samen met Oikocredit in groene energieprojecten in het Zuiden.

meer...

 

  • Transitie Vaartland
    Het perspectief van de burger is ons uitgangspunt.  Burgers worden wakker, overal doen mensen dingen voor de toekomst. Onze afhankelijkheid van olie, kolen en gas is niet meer van deze tijd. Er...

Iedereen vraagt zich wel eens af wat de toekomst brengt. Hoe zal ons leven er binnen enkele jaren uitzien? Benieuwd in welk land en welke wereld we dan zullen leven? Iedereen wil kunnen dromen van een gelukkige toekomst. Dat is wat we wensen voor onszelf, onze kinderen en onze kleinkinderen. Niemand wil een toekomst in armoede.

Toch zien we dat nog steeds heel veel mensen in ons land uit de boot vallen: 1 op 7 mensen leeft in armoede. Hoe zouden zij naar de toekomst kijken? Voor hen is het moeilijk om te dromen van een mooie toekomst en lijkt het bijna onmogelijk om te ontsnappen uit een leven in armoede.

Welzijnszorg vertrouwde vanmorgen een tijdscapsule vol wensen voor een toekomst zonder armoede, toe aan de Toekomststraat in Vilvoorde. De wensen van mensen in armoede, van vrijwilligers en sympathisanten verdwijnen voor 15 jaar uit het zicht. Een gedenkplaat herinnert aan hun droom. In 2030 zal Welzijnszorg deze tijdscapsule opgraven, hopelijk in een land zonder armoede. Aan die droom zal Welzijnszorg de komende jaren hard verder werken.

Met deze actie lanceert Welzijnszorg haar nieuwe eindejaarscampagne “Een toekomst zonder armoede”. In deze campagne koppelt Welzijnszorg armoedebestrijding aan het duurzaamheidsdenken. Een duurzame samenleving is niet enkel een ecologische samenleving, maar ook een samenleving waar armoede en sociale uitsluiting geen plaats hebben, voor de huidige noch voor de volgende generaties. Duurzaam wil ook zeggen dat het probleem bij de wortels aangepakt wordt, dat de oorzaken van armoede weggenomen worden.

Welzijnszorg behandelt drie concrete thema’s en drie concrete eisen, naar voor geschoven door mensen in armoede: huisvesting, gezond leven en mobiliteit:

Een toekomst in een thuis
Een goede woning is voor mensen in armoede vaak beperkt tot een woning die min of meer betaalbaar is. Met alle gevolgen van dien. De energiekosten lopen hoog op, er zijn vochtproblemen of andere ernstige gebreken. Dit heeft gevolgen voor de mensen hun budget, voor hun gezondheid, sociaal leven én voor de hele samenleving en ons leefmilieu.
De voorbije jaren is er vooruitgang merkbaar in de energiezuinigheid van de woningen. Toch blijft de gehele huurmarkt achterop hinken. Bovendien blijken vochtproblemen sterk toegenomen. 16% van de huurwoningen is in slechte of zeer slechte staat. Slechts 58% is in goede staat.
We vragen dat een groot renovatiepact wordt afgesloten waarbinnen de indicator uit het Pact 2020 wordt vooropgezet. Binnen dit renovatiepact zijn zowel extra middelen nodig voor een versnelde renovatie binnen de sociale huisvestingssector, stimulerende maatregelen met bijhorende verplichtingen voor de private huisvestingssector, informatie en vorming voor bewoners en waar mogelijk een rol voor sociale economie-initiatieven zoals energiesnoeiers.

Een toekomst met basisbereikbaarheid
Om volwaardig aan de samenleving te kunnen participeren is een duurzame mobiliteit noodzakelijk. Werk, school, vrije tijd, familie, zorg, dienstverlening ... vaak is een verplaatsing nodig om deel uit te maken van het maatschappelijk leven. Vervoersarmoede is een van de belangrijkste belemmeringen voor het vinden van werk. 67% van de mensen in armoede geeft aan dat mobiliteit hun tewerkstellingskansen beperkt.
Je toekomst mag niet bepaald worden door het al dan niet bezitten van een eigen wagen, een goede fysieke conditie of het wonen in de stad. Iedereen heeft recht op een duurzame mobiliteit. Daarom vragen wij dat ‘basisbereikbaarheid’ een afdwingbaar individueel recht wordt dat decretaal verankerd is. Daarin wordt aan iedereen gegarandeerd dat bepaalde bestemmingen van sociaal, economisch en maatschappelijk belang bereikbaar zijn op een betaalbare en toegankelijke manier. De overheid vult deze basisbereikbaarheid maximaal in met een performant openbaarvervoersnet en waar nodig nieuwe vervoersmodi die hierbij aansluiten.
De komende weken zullen honderden vrijwilligers overal in Vlaanderen en Brussel mensen informeren en bewust maken van de noodzaak op een toekomst zonder armoede voor iedereen.

Meer informatie over de campagne ‘Een toekomst zonder armoede’ kan je vinden op www.welzijnszorg.be. Deze campagne loopt in samenwerking met kwb, kvlv, de kringwinkels en Welzijnsschakels.
Perscontact: Bert D’hondt, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0498/69 99 83

 

 


klimaatnetwerk liggend spot

Klimaatnetwerk.be

Elke groep een klimaatplan.

meer...

Kalender

Vorige maand September 2017 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Komende activiteiten

Geen evenementen

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB