Katholieke scholen gaan voor zonnepanelen en energiebesparing

6 burgercoöperaties en 5 studiebureaus zorgen voor zonnepanelen en energiebesparing bij Katholieke scholen

Vzw IRO lanceerde eerder dit jaar een openbare aanbesteding voor energiebesparing en de installatie van zonnepanelen bij katholieke scholen in Vlaanderen. De opdracht werd toegewezen aan een samenwerking van zes burgercoöperaties en vijf studiebureaus.

 

De zes burgercoöperaties zijn BeauVent, Ecopower, EnerGent, Pajopower, Stroomvloed en ZuidtrAnt. Deze zullen de geïnteresseerde scholen screenen, de grootte van de installaties bepalen, de investeringen dragen en het uitbaten voor hun rekening nemen. Aangezien er geen investeringen zijn voor de school, kan de school vanaf dag één zonder zorgen genieten van zonnestroom tegen een zeer voordelig tarief met een lagere energiefactuur tot gevolg.

Logo klimaatscholen2050 200pxStudiebureau Efika Engineering zal zich focussen op energiebesparingen in de scholen met ondersteuning van BAS Bouwen vzw, Bureau 9000 en Zero Emission Solutions. Al deze studiebureaus werkten in het verleden reeds samen met de burgercoöperaties.

Investeer mee als ouder en sympathisant

Samen hebben de zes hernieuwbare energie coöperaties zo’n 60.000 geëngageerde coöperanten die participeren in diverse hernieuwbare energieprojecten, waaronder nu dus ook de katholieke scholen die in het project stappen. Ze engageren zich ook om de ouders, omwonenden en personeel de kans te geven om mee te investeren in de zonne-installatie op hun school. Dergelijke investeringen zijn immers broodnodig om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te realiseren. Na twintig jaar is de installatie kosteloos voor de school zelf, die dan nog jaren kan genieten van gratis zonnestroom.

klimaatnetwerk symbolen0002Gratis energiemonitoring

Dankzij de centrale aankoop van energiediensten biedt Klimaatscholen 2050 de scholen een gratis energiemonitoring via EnergieID, een online platform waarin maandelijks automatisch de factuurgegevens van het energieverbruik ingegeven worden. Zo kan de school het eigen energieverbruik opvolgen en anoniem vergelijken met ander scholen. Ook de opvolging van water, zonneproductie en transport kunnen op dezelfde manier gemonitord worden.

REScoop's: energie in eigen handen

Overal in Europa verenigen gewone burgers zich om samen windturbines en zonnepanelen te plaatsen, om het distributienet in beheer te nemen, om thuis de samen opgewekte groene stroom of warmte aan een faire prijs geleverd te krijgen.

Ook in Vlaanderen nemen mensen zoals jij het heft in eigen handen. Ze verenigen zich in REScoops (Renewable Energy Resources Cooperative), burgercoöperaties voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Via de leden van REScoop.Vlaanderen kan je rechtstreeks participeren in concrete projecten in jouw buurt.

Ontdek meer over REScoop Vlaanderen op www.rescoopv.be.

 

Lees meer op www.klimaatscholen2050.be

Lees ook het klimaatplan van 1500 katholieke scholen in Vlaanderen

Lees ook het klimaatplan van Katholiek Onderwijs Vlaanderen

 

iro rescoop


Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

Jouw 7-sprong: tips per thema

klimaatnetwerk logo duurzaamvastgoed

 

Duurzaam vastgoed

klimaatnetwerk logo energie

 

Energie

klimaatnetwerk logo voedsel

 

Voedsel

klimaatnetwerk logo aankopen

 

Aankopen

klimaatnetwerk logo landbouw

 

Biodiversiteit

klimaatnetwerk logo water

 

Water

klimaatnetwerk logo isoleer

 

Energiebesparing

klimaatnetwerk logo vervoer

 

Mobiliteit

klimaatnetwerk logo fiets

 

Dichtbij

klimaatnetwerk logo hergebruik

 

Kringlopen

 klimaatnetwerk logo desinvesteren

 

Divest/invest

 

 

Het klimaatplan van...

Klimaatnetwerk.be wordt mee gedragen door volgende organisaties:               

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px