klimaatnetwerk liggend spot

Naar een klimaatveilige toekomst

Doe mee en deel je klimaatplan en je acties op Klimaatnetwerk

meer...

divest invest

Is uw investeringsplan ook een klimaatplan?

Desinvesteer uit fossiele brandstoffen
Investeer in de transitie naar een koolstofarme economie

Meer...

 

Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Tijdens de komende scheppingsperiode roept Ecokerk politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

  • De Bremstruik Roeselare
    Zuurstof in de stad, zuurstof voor de mensen De Bremstruik is gevestigd in het vroegere klooster van de Zusters Clarissen (Arme Klaren) te Roeselare. De werking kan kort samengevat worden in twee...

Het klimaat verandert ook mij.

Voor alle christelijke kerken, is de eerste zondag van september Scheppingszondag. Dit jaar richt Ecokerk met de campagne ‘Het klimaat verandert ook mij’ opnieuw de aandacht op de klimaatverandering.

“We zijn de eerste generatie die de armoede kan stoppen, en de laatste generatie die de klimaatopwarming kan stoppen.” Aldus VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon afgelopen meimaand, toen hij een eredoctoraat kreeg van de KU Leuven.

Met zijn nieuwe encycliek Lautate Sii bewijst paus Franciscus hoezeer deze reusachtige opdracht behoort tot het hart van ons kerk-zijn. Met de encycliek wil hij niet alleen wegwijzers uitzetten voor de grote klimaatconferentie die eind dit jaar doorgaat in Parijs, maar ook voor ons, voor de jaren die komen.

Tijd voor schepping

Zowel de armoede als de overconsumptie zijn een probleem voor het ‘goede leven’ in ons gezamenlijk huis dat ‘aarde’ heet. Meer nog, onze hele thuis is bedreigd. De klimaatcrisis is een uitdaging zonder voorgaande in de menselijke geschiedenis.
Voor wie leeft vanuit een christelijke inspiratie is deze crisistijd noodzakelijk ook een creatieve tijd, een ‘tijd voor schepping’. Het bijbels scheppingsverhaal krijgt vandaag opnieuw zijn betekenis als toekomstvisioen, als een te realiseren project.  Samen met vele medestanders kunnen we  van onze zieke, mishandelde en gekneusde aarde opnieuw Gods vruchtbare en gastvrije thuis maken, waar leven is voor al wat leeft.

Aanbod

Ecokerk werkte een bruikbaar aanbod uit, dat je hier kan downloaden:

  • Een affiche ‘het klimaat verandert ook mij’. (is ook op formaat A2 te verkrijgen via je diocesane contactpersoon, of met een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
  • Liturgische suggesties voor Scheppingszondag.
  • Een aanbod voor een bezinning met gespreksmethodiek in groepen.
  • 'Met een groot hart op kleine voet’: Met deze checklist verklein je samen de ecologische voetafdruk van je parochie- en verenigingsleven.
  • Een workshop over het politiek dossier voor de klimaattop in Parijs.
  • Vertel onze politici hoe het klimaat ook jou, je gezin, parochie, jeugdbeweging, klasgroep, congregatie of instelling verandert. Voeg je verhaal toe op de website www.hetklimaatverandertookmij.be, en steun ons politiek dossier.

ICLZ, de Interdiocesane Commissie voor Liturgische Zielzorg, werkte ook een gebedsviering uit rond de eerbied voor de schepping. Je kan de viering downloaden van hun website

Affiche Ecokerk 2015 600px

 

downloadaanbod

Ecokerk logo 144px

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 Afbeelding2Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw