klimaatnetwerk liggend spot

Naar een klimaatveilige toekomst

Doe mee en deel je klimaatplan en je acties op Klimaatnetwerk

meer...

laudatosiweek

5 jaar Laudato Si' - 16-24 mei 2020

Neem deel aan de online activiteit van Ecokerk op 22/05

Meer...

 

Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Tijdens de komende scheppingsperiode roept Ecokerk politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

  • Gents Milieufront - project Wij(k)water
    Gents MilieuFront wil hemelwater van kerkdaken opvangen Gent is 47 kerken rijk, samen goed voor zo’n 5,7 hectare aan dakoppervlakte. Bijna al het regenwater dat op die daken valt, vloeit...

Op 18 juni zal het één jaar geleden zijn dat paus Franciscus zijn encycliek Laudato Si' voorstelde. De weerklank was ongezien, de invloed op ondermeer het klimaatdebat en het Akkoord van Parijs onbetwistbaar. De inhoud van de encycliek wordt nog steeds druk besproken op talrijke bijeenkomsten, en nodigt uit tot actie en het herijken van onze kijk en onze levensstijl.


De authentieke menselijkheid die oproept tot een nieuwe synthese lijkt midden de technologische beschaving te wonen, bijna onmerkbaar, zoals de mist die onder de gesloten deur binnendringt. Zou het een permanente belofte kunnen zijn die, niettegenstaande alles, tot bloei komt als koppige weerstand van het authentieke? (Laudato Si’ 112)

De actualiteit inzake de thema's van gerechtigheid, vrede en ecologie bewijzen dat de betekenis en het belang van dit kerkelijk document nog groeit. Voor zoveel organisaties is bovenstaand citaat daarbij een bemoediging en een bevestiging van hun werk. De 'koppige weerstand van het authentieke' is wat ons ten diepste drijft.

CIDSE, het internationaal netwerk van solidariteitsorganisaties waar ook Broederlijk Delen toe behoort, vroeg enkele opmerkelijke mensen om een reactie. Je vindt ze terug in onderstaande filmpjes (Nederlands ondertiteld)

 

Jean-Pascal Van Ypersele, prof aan de UCL en oud-ondervoorzitter van het IPCC

 

Harjeet Singh, klimaatspecialist bij Action Aid international 

 

Patrizia Toia, Italiaans Europarlementslid voor de Sociaal-Democraten

 

Céline Deville, studente en lid van het jongerencollectief Alter'Actifs

 

Ecokerk logo 144px

downloadaanbod

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristiAfbeelding6 180228 LogoWZS 120pxwzz logo vzw 200px