Op vraag van de zusterkerk in het Duitse Rijnland, richtte de VPKB een schrijven aan premier Michel en de Belgische regering, met de vraag de kerncentrales Tihange 2 en Doel 3 zo vlug mogelijk te sluiten. De vraag van de Duitse kerk is begrijpelijk. De angst voor een ramp met de nabijgelegen 'scheurtjescentrales' in Tihange leeft er heel sterk, en leidde de voorbije maanden en jaren al tot tal van acties en zelfs juridische stappen van de stadsregio Aken.

Het pleidooi van de VPKB gaat dan ook vooral daarover, en niet zozeer over de recente politieke discussies over het energiepact in ons land: "Met het openhouden van de reactoren lopen burgers, naar wij vrezen, onaanvaardbare risico's.  .../... De veiligheid en de volksgezondheid van de burgers in ons land en daarbuiten zou een allesbepalend argument moeten zijn.
Het voorzorgsprincipe, dat in het Verdrag van Rio de Janeiro in 1992 is vastgesteld, is naar onze mening van toepassing op de situatie bij Thange 2 en Doel 3. Als een onomkeerbare ramp dreigt, mag het ontbreken van volsdrekte wetenschappelijke zekerheid niet verhinderen dat onmiddellijke maatdregelen worden getroffen om die dreiging af te weren. Preventie gaat voor alles."

Download de volledige brief

Ecokerk logo 144px

SFbBox by psd to wordpress

COP24EN

Blog uit Polen!

Ecokerk en Broederlijk Delen volgden in Katowice de klimaatonderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Meer...

 

Klimaatnetwerk Kies lokaal 300 border

klimaatnetwerk affiche web 255px

Komende activiteiten

Geen evenementen

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  180228 LogoWZS 120px  Wzz Logo 2 WEB