klimaatnetwerk liggend spot

Naar een klimaatveilige toekomst

Doe mee en deel je klimaatplan en je acties op Klimaatnetwerk

meer...

divest invest

Is uw investeringsplan ook een klimaatplan?

Desinvesteer uit fossiele brandstoffen
Investeer in de transitie naar een koolstofarme economie

Meer...

 

Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Tijdens de komende scheppingsperiode roept Ecokerk politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

  • De Bremstruik Roeselare
    Zuurstof in de stad, zuurstof voor de mensen De Bremstruik is gevestigd in het vroegere klooster van de Zusters Clarissen (Arme Klaren) te Roeselare. De werking kan kort samengevat worden in twee...

Welzijnsschakels laat de stem van mensen met laag inkomen klinken in het klimaatdebat

Bij Welzijnsschakels vzw is er veel enthousiasme om de ideeën van Youth 4 Climate te versterken en te verbreden.

We gingen in gesprek met Kyra Gantois en Anuna De Wever en hun achterban en samen lanceren we een “allemaal-mee-uitdaging” voor een sociaal en rechtvaardig klimaatplan. Want een goed klimaatbeleid is onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen armoede en sociale ongelijkheid.

Welzijnsschakels wil in de bestaande globale klimaatbeweging het belang van een sociaal en rechtvaardig klimaatplan mee in de verf zetten.

 

Allemaal-mee-toets

Mensen met een laag inkomen zijn meestal in de eerste plaats bezig met overleven. Ze hebben vaak de mogelijkheden niet om naar een betoging te gaan. Maar ze willen ook gezond eten. Ze dromen van een geïsoleerde woning, lage energiekosten én milieuvriendelijk vervoer.
En in het Zuiden zijn mensen in armoede vaak de eerste slachtoffers van de klimaatveranderingen of ze gaan er voor op de vlucht.

Daarom wordt in de klimaatspijbelaars-denkgroep iemand opgenomen die bij elk klimaatvoorstel een “allemaal-mee-toets” doet. De denkgroep spreekt op dit ogenblik daarvoor deskundigen aan.

 

Zorg dat arme mensen (symbolisch) kunnen meebetogen op 15 maart

We dagen klimaatbetogers uit om houten wasknijpers op hun kledij te spelden met namen van mensen die een sociaal klimaatplan steunen, maar niet op de betoging geraken. Ook wie minder mobiel is of op leeftijd of niet kan aansluiten bij een klimaatmars om één of andere reden, kan via een houten wasknijper symbolisch aanwezig zijn.

(Lees verder onder de foto)

iedereenmee2Medewerkers en vrijwilligers van Welzijnsschakels doen hetzelfde. Lokale Welzijnsschakels-groepen bezorgen hen de voornamen van mensen die een sociaal klimaatplan steunen, maar niet op de betoging geraken.

180228 LogoWZS 255pxOp de manifestatie van 15 maart zullen ze deze namen meedragen, zodat ook hier de stem van mensen met armoede-ervaring klinkt.

We verzamelen, hopelijk samen met jullie, aan het station Brussel-Noord om 13u met onze (grote) wasknijpers om de stem van velen te doen klinken.

 

Volg Welzijnsschakels op www.welzijnsschakels.be of op https://www.facebook.com/Welzijnsschakels

Lees ook de bijdrage van Welzijnszorg en Welzijnsschakels in de klimaatoproep van Ecokerk en de lidorganisaties van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede

 

Ecokerk logo 144px

downloadaanbod

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 Afbeelding2Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw