klimaatnetwerk liggend spot

Naar een klimaatveilige toekomst

Doe mee en deel je klimaatplan en je acties op Klimaatnetwerk

meer...

laudatosiweek

5 jaar Laudato Si' - 16-24 mei 2020

Neem deel aan de online activiteit van Ecokerk op 22/05

Meer...

 

Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Tijdens de komende scheppingsperiode roept Ecokerk politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

  • Gents Milieufront - project Wij(k)water
    Gents MilieuFront wil hemelwater van kerkdaken opvangen Gent is 47 kerken rijk, samen goed voor zo’n 5,7 hectare aan dakoppervlakte. Bijna al het regenwater dat op die daken valt, vloeit...

Regering moet nu kansen grijpen

Dinsdag 12/03/2019 - De Klimaatcoalitie heeft vandaag haar eisen voor de komende maanden toegelicht op het kabinet van de Premier. We verwachten dat deze regering de kansen grijpt die de klimaattransitie te bieden heeft: er vallen minstens 80.000 jobs te creëren tijdens de komende 10 jaar. Politieke stilstand zal daarentegen op sociaal en economisch vlak veel meer geld kosten.

Een klimaatwet is broodnodig om een voldoende ambitieus actiekader te scheppen. Deze kan voor de verkiezingen goedgekeurd worden, rekening houdende met het advies van de Raad van State. 

 Burgers blijven al drie maanden massaal op straat komen, maar nu eisen ze politieke daden.

 

 


Over de doelstellingen bestaat geen twijfel meer: we moeten de opwarming beperken tot maximum 1,5°C en dus de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie verminderen met 55% minstens tegen 2030 en met 95% voor 2050.

De Klimaatcoalitie hoopt dat de regeringspartijen de goedkeuring van een bijzondere klimaatwet zullen steunen in het parlement voor de ontbinding van de vergaderingen plaatsvindt en dat deze even ambitieus zal zijn als het kader dat Charles Michel beloofd heeft.

We vragen ook een diepgaande herziening van het ontwerp van het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NKEP) tegen eind 2019, met een algemene strategie rond de financiering van de klimaattransitie en de organisatie van een nationale conferentie over de rechtvaardige transitie. Participatie van relevante stakeholders en een transparante consultatieronde zijn cruciaal om van het NKEP een gedragen en ambitieus plan te maken.

Deze eisen worden toegelicht in het memorandum van de Klimaatcoalitie. 

De hele samenleving moet herdacht worden en niet alleen in het licht van de klimaatuitdagingen: we pleiten voor een waardig en kwalitatief leven voor iedereen hier en nu dat grenzen van de planeet respecteert. De Klimaatcoalitie en de burgers zullen alleszins blijven mobiliseren totdat onze overheden met een visie en bijbehorende maatregelen komen die deze uitdagingen het hoofd bieden. Te beginnen met onze steun aan de wereldwijde oproep van de jongeren voor een klimaatstaking deze vrijdag 15 maart.

Download het memorandum van de Klimaatcoalitie

Ecokerk logo 144px

downloadaanbod

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristiAfbeelding6 180228 LogoWZS 120pxwzz logo vzw 200px