klimaatnetwerk liggend spot

Naar een klimaatveilige toekomst

Doe mee en deel je klimaatplan en je acties op Klimaatnetwerk

meer...

laudatosiweek

5 jaar Laudato Si' - 16-24 mei 2020

Neem deel aan de online activiteit van Ecokerk op 22/05

Meer...

 

Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Tijdens de komende scheppingsperiode roept Ecokerk politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

  • Gents Milieufront - project Wij(k)water
    Gents MilieuFront wil hemelwater van kerkdaken opvangen Gent is 47 kerken rijk, samen goed voor zo’n 5,7 hectare aan dakoppervlakte. Bijna al het regenwater dat op die daken valt, vloeit...

Op 6 oktober start in Rome de speciale synode over de Amazoneregio, met als thema: “Nieuwe wegen voor de Kerk en voor een Integrale Ecologie”.

We kijken er naar uit, want de uitkomst van synode zal van belang zijn voor de hele wereldkerk en de toekomst van de aarde.

 

In nauwe dialoog met de 400 inheemse volkeren wil men het onder meer hebben over het volgende: “wat stel je je voor bij een ‘gelukkige toekomst’ en ‘het goede leven’ van de komende generaties? Hoe kunnen we samenwerken aan de opbouw van een wereld die breekt met structuren die het leven doden en met de koloniserende mentaliteit, om netwerken te vormen van solidariteit en interculturaliteit? Wat is vandaag de specifieke opdracht van de Kerk in het licht van deze realiteit?

 

Vragen voor de scheppingsperiode

Het zijn vragen die wij zelf ook kunnen meenemen tijdens de scheppingsperiode waarin we ons vanaf 1 september -Wereldgebedsdag voor de zorg voor de Schepping- tot 4 oktober verenigen met alle christelijke Kerken en ingaan op de oproep in de encycliek Laudato Si’ om een ecologisch burgerschap te creëren en ons te bekeren tot een ecologisch verantwoorde levensstijl.

“Voor inheemse volkeren is de werkelijkheid, dat ze leven in de thuis die God schiep en gaf als een geschenk: de aarde. Hun diversiteit in spiritualiteit en overtuigingen, motiveren hen om in gemeenschap te leven met de bodem, het water, de bomen, de dieren en met dag en nacht. Inheemse volkeren zijn een levende herinnering aan de missie die God ons heeft toevertrouwd: de bescherming van ons gemeenschappelijke huis."

Uit het voorbereidend document voor de Amazonesynode

 

Ga naar de officiële website van de synode

 

Onderstaande film laat enkele vertegenwoordigers van de inheemse volkeren aan het woord over hun strijd.

 

 

Ecokerk logo 144px

downloadaanbod

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristiAfbeelding6 180228 LogoWZS 120pxwzz logo vzw 200px