Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Opnieuw roept Ecokerk tijdens de komende scheppingsperiode politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

Scheppingsperiode ad2

Download het aanbod van Ecokerk

De scheppingsperiode loopt van
1 september (wereldgebedsdag) tot
4 oktober (Feestdag St. Franciscus)

Meer...

laudatosiboom ad

Plant een Laudato Si'-boom

ter gelegenheid van 5 jaar Laudato Si'. Download de handleiding en registreer je boom online

Meer...

 

checklist ad

Vernieuwde checklist

Download onze vernieuwde checklist en maak je werking Laudato Si'-proof. 

Meer...

 

Onderstaande groepen en gemeenschappen beslisten al om een fruit- of vruchtboom te planten als symbolische uitdrukking van hun engagement om het appel van Laudato Si’ ernstig te nemen, en om integrale ecologie als basis te nemen van hun handelen, vieren en spreken. De actie werd intussen ook opgepikt in Nederland, zodat ook Nederlandse groepen hun boom registreerden.

Registreer ook jullie Laudato Si'-boom, zodat hij zeker in dit overzicht terecht komt

 

 

 

 

Bisschoppenconferentie - Oostakker

FB BoomplantingOostakker 30 350pxDe Gentse bisschop Lode Van Hecke plantte op 9 september in naam van de Belgische bisschoppen de eerste Laudato Si’-boom in het domein in Oostakker-Lourdes. Met de boomplanting geeft de bisschop van Gent symbolisch uiting aan het engagement van zijn collega’s-bisschoppen in België om ‘integrale ecologie’ -het centrale begrip uit de encycliek- als basis te nemen van hun handelen, vieren en spreken.

Lees het volledige verslag

FB BoomplantingOostakker 13 1200px

 


Meersel-Dreef

Meerseldreef2

Pastorale eenheid St.-Franciscus, Ecokerk bisdom Antwerpen en Inspirelli IJD Antwerpen plantten na de gebedsdienst op de wereldgebedsdag van 1 september 2020 in de aan de San Damianokapel in het Mariapark van Meersel-Dreef van de Minderbroeders-kapucijnen 2 appelbomen bij de ingang van het Franciscaans labyrint.

Bij een labyrintloop zoeken mensen hun weg. Door deze bomen te planten, staan wij stil bij onze weg naar meer respect en dankbaarheid voor de schepping.
Kenny Brack

 

Meerseldreef3
 

 


Parochie Sint-Martinus-Olen

 

OlenSM5 350pxTijdens het eerste weekend van september plantten wij in onze kerk een pluimappelkruisboom (unieke soort!), tijdens de viering van de kruisoplegging van de 31 kandidaat-vormelingen. Die boom blijft hier de hele scheppingsperiode staan. De vruchten van deze boom zijn pluimen, appelen en kruisjes:

  • pluim: kruis als +teken: hoop, positiviteit
  • appel: kruis als kruispunt: goede keuzes maken voor de schepping
  • kruisje: kruis als symbool van (de strijd tegen) het lijden.

Na de viering plantten we vlak naast onze Sint-Martinuskerk een (echte) Malus domestica Ecolette (appelaar), met toestemming van het Gemeentebestuur en met medewerking van de Groendienst. 

Helaas moest dit ‘en petit comité’ gebeuren, vermits samenscholingen nog altijd niet toegelaten zijn. Koster Edwin en diaken Cis namen de honneurs waar, plantten de boom en gaven hem meteen al een flinke scheut water. We hopen dat hij het goed zal doen op dit plekje.

Binnenkort wordt er een bordje bij geplaatst met wat uitleg. Daarop staat onder andere dat we hopen dat de mensen in de lente genieten van zijn bloesem en in de herfst van zijn appelen. En 365 dagen per jaar mag hij een symbool zijn om ons te herinneren aan onze delicate en dringende opdracht: het behoeden en bewaren van onze aarde, Gods schepping.
Cis Marinus

 

compositie Olen

 


Parochie Oude Bareel Sint-Amandsberg

Toen me de vraag werd gesteld of ik het paneeltje zou willen maken voorde  Laudato Si boom die door onze Bisschop Lode zou geplant worden te Oostakker-Lourdes, was ik meteen akkoord.  We vonden voldoende recuperatiemateriaal om aan de slag te gaan. Bovendien was dit de aanzet om zelf ook over te gaan tot het planten van een Laudato Si boom op het kerkplein van de Oude Bareel. De parochieploeg was meteen enthousiast.
We kozen voor een notelaar. Hij heeft ondertussen zijn weg al gevonden op het kerkplein. We plantten dit nog kleine boompje op zondag 6 september. Het paste perfect in het thema scheppingzondag dat we die dag samen hebben gevierd.
Marie-Anne Ryckbosch

oude bareel

 


House of Compassion - Begijnhofkerk Brussel

begijnhofkerk BrusselElke eerste zaterdag van de maand organiseert House of Compassion (Begijnhofkerk Brussel) een activiteit, gericht op een maatschappelijk thema. Op onze eerste editie op 5 september, bij de start van de scheppingsperiode, stond het klimaat centraal. We hoorden sprekers van Ecokerk, Cente Avec en Protestantse kerk Brussel, en getuigenissen over ecologisch handelen in Atelier Groot Eiland en Habitat & Humanisme.

Ook het planten van een Laudato Si'-boom stond op de planning, maar de onderhandelingen met de Stad Brussel zijn nog niet rond. Ons idee om voor de kerk een fruitboom te planten wordt positief onthaald, want het past in het beleid van de stad om overal bomen aan te planten. Maar het is een beschermde site. Ingrepen mogen zeker het zicht op de gevel van de kerk niet verstoren. En dus is een voorstudie nodig, en een gemotiveerde beslissing. We hopen dat we onze boom snel kunnen planten.

 


Urbanusparochie te Duivendrecht (Nederland)

LS middag LS boom 350pxOp 12 september hielden we een Laudato Si-middag voor de Clara & Franciscusparochie. Deze bestrijkt heel Amsterdam-Oost en Amsterdam Zuidoost.
Het was een mooi, sfeervol, en inhoudelijk rijk evenement. De ongeveer 32 deelnemers konden in twee rondes deelnemen aan allerlei workshops, waaronder een scheppingswandeling, een lectio divina van het slotgebed in Laudato Si en duurzaam bloemschikken. We sloten de middag af met een korte gebedsviering.

Het planten van een speciale Laudato Si-boom vormde daar een onderdeel van. Een kunstenares had op een houten schild in mooie letters een korte uitleg aangebracht en de datum vermeld.

Elke deelnemer hielp mee bij het planten door een beetje grond om de boom te scheppen. Het is mooi te bedenken dat er over 10 of 15 jaar een boom staat met prachtige bloesems in het voorjaar en heerlijke vruchten in de zomer.
Gerard Moorman

 

LS middag GM schept grond op boom 1000px

 


Pastorale zone Emmaus Bierbeek

Wij doen mee met de actie "Plant een laudato Si'-boom". We zijn nog volop bezig met de voorbereiding, en hebben vandaag nog geen verdere details.
stefaan Callebaut

 


Vredeskerk Sint-Michiels Leuven

samen vredesboom planten DSC01465Op maandag 21/9, Internationale Dag van de Vrede, organiseerde de Leuvense St-Michielskerk in samenwerking met Pax Christi een feestelijke vredeswake, weliswaar met een coronaproof aantal deelnemers. De St-Michielskerk toont hiermee haar engagement als vredeskerk, opgestart in 1998.

Omdat de kerk ook de thuisbasis is van de spaanstalige gemeenschap, was ze tweetalig Nederlands/Spaans.

De inhoud van de wake was gewijd aan Laudato Si’ en onze planeet. Als besluit van de wake werd een olijfboom(pje) geplant in de kerk. Een olijfboom verwijst symbolisch naar het verhaal van het nieuw begin na de zondvloed, de dag waarop JHWH een verbond sluit met de mensen én met alle levende wezens.

Download het boekje van de vredeswake

Zegening vredesboom DSC01469

 


Verenigde Protestantse Kerk in België

Eind september zal in de tuin van de Hoofdzetel van de VPKB in Brussel een appelaar worden geplant, samen met Synodevoorzitter Ds. Steven Fuite en de Werkgroep Kerk in de Samenleving.
Greet Heslinga

 


Franciscuswake Roeselare

Tau (Franciscaanse spiritualiteit) organiseert in Roeselare een Franciscuswake op 3 oktober, de sterfdatum van Franciscus van Assisi. De wake staat in het teken van Laudato Sí, en is een bezinning op het Zonnelied. We plannen om die dag ook onze Laudato Si'-boom te planten.
Frans Celis

 


Parochie Hoevenzavel - Genk St. jozef

Hoevenzavel viert de H. Franciscus met het project: Ecokerk - Laudato Si’   

Ter gelegenheid van de 5de verjaardag van de encycliek Laudato Si' wil ook de parochie van Hoevenzavel St. Jozef het engagement aangaan om 'integrale ecologie’ als basis te nemen van ons handelen, vieren en spreken.

De avondviering van zaterdag 3 oktober om 18u30 staat in het teken van het feest van de H. Franciscus en zijn zorg om de natuur. We willen zo onze dankbaarheid tonen voor het levenswerk van de Paters Minderbroeders, die onze parochie hebben gesticht en vele buurtinitiatieven in Hoevenzavel hebben opgestart.

We willen tijdens dit feestelijk moment ook naar de toekomst kijken. Zo zal de Taizé-werking Genk-Noord (Lid Jongerenpastoraal Vlaanderen) hun ‘GigaGroenCharter’ voorstellen, stappen wij over naar herbruikbare bekers bij toekomstige activiteiten, krijgt iedere aanwezige een zakje bloembollen om in het eigen gezin ‘nieuw leven’ te creëren en plant de parochie een fruitboom tegenover de kerk.

Met onze boom schenkt de parochie vruchten aan de buurtbewoners, de lagere school en lokale verenigingen onder de slogan: “De aarde is een gemeenschappelijk erfgoed waarvan de vruchten allen ten goede moeten komen.” (laudato Si 93).  Iedereen is welkom op dit feestelijk moment!
Bert Lochy

 


Duurzaamheidsbeweging St. Christoffelparochie Rotterdam

Op 4 oktober om 11 uur planten wij bij de St. Caeciliakerk naast het winkelcentrum Zocherstraat in Rotterdam een Perenboom. Deze boom is symbool van samen zorgen voor de Aarde en elkaar.
Dick Biesta

 


Missione Cattolica Italiana Genk

Op zondag 4 oktober om 12 uur, na de eucharistieviering, gaan we twee vijgenbomen planten tegenover de Kerk Sacra Famiglia in Risstraat 3, 3600 Genk. We zullen er een plechtig moment van maken in samenwerking met Samana Genk Missione, Pater Pio Gebedsgroep, La Maglia del Cuore, Acli Waterschei en Radio Internazionale.
Gregorio Aiello

 


H.Bavoparochie (Kanaalzone, Lochristi, Wachtebeke)

Na de eucharistieviering van 4 oktober zal de voorgaande priester een appelboom planten op het pleintje voor de kerk van Hyfte
Heidi De Clercq

 

 

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px