Zaterdagavond 12 december werd het Akkoord van Parijs door de 195 landen van de Verenigde Naties aangenomen. Daarmee is het eerste wereldwijde klimaatakkoord een feit. Ongetwijfeld is het een historisch akkoord, een mijlpaal en een keerpunt. Het kan een versnelling inluiden van de omschakeling naar een uitstootvrije wereld. Er klonk dan ook een luid en langdurig applaus.
Maar dit alles mag ons niet beletten kritisch naar de uitkomst te kijken.

Lees meer...

12-12-2015 door Terri Grootjans

Wat een dag! Een dag vol actie. Een dag vol verbondenheid en sfeer. Een dag vol met gedreven mensen. Het heeft me enorm geraakt, maar ook erg emotioneel gemaakt.  

Deze dag stond vooraf aangekondigd als de dag waarop de alternatieven het laatste woord zouden hebben. Alternatieven voor het huidig economisch model. Alternatieven die een duurzaam leven voor ieder op deze planeet mogelijk moeten maken. En het laatste woord was hen! En maar goed ook.
Tienduizenden mensen hebben vandaag laten zien dat de kracht van de bevolking onbegrensd is.

Lees meer...

11-12-2015  door Mieke Augustijns

Vandaag een workshop over de band tussen ecologie en spiritualiteit. We gaan verder met intens nadenken hoe het met onze aarde verder moet.
Krachtige stemmen uit het Zuiden helpen ons om ontwikkeling en vooruitgaan anders te definiëren; 'the earth as our common home’ !
Hoe religie kan leiden tot extreme haat, maar ook de wereld een menselijk gelaat kan geven.

Lees meer...

10-12-2015 door Katrien Geens

Eerlijk... Ik lag nooit echt  wakker van de klimaatzaak. Ik probeerde 't wel eens beter te doen: minder vlees eten, minder afval produceren, meer openbaar vervoer gebruiken,... Pogingen van enkele weken, daar bleef het bij.

Vandaag ontmoette ik als vrijwilliger van Broederlijk Delen in Parijs op de Cidse conferentie heel wat mensen die de klimaatzaak wel serieus nemen. Ik luisterde samen met 3000 mensen naar Naomi Klein.

Lees meer...

10-12-2015

In de tweede helft van deze tweede onderhandelingsweek, organiseert CIDSE hier in Parijs een samenkomst voor stafleden en vrijwilligers van de lidorganisaties en een aantal partnerorganisaties. Leidraad is de internationale campagne rond duurzame levensstijl: "Change for the planet, care for the people". Ruim honderd mensen zijn aanwezig, uit heel Europa, Noord-Amerika en landen uit het Zuiden. Van Broederlijk Delen is hier een tienkoppige delegatie aanwezig.

Lees meer...

8-12-2015

Terwijl de ministers in het conferentiecentrum onderhandelen, bezoek ik vandaag het het Cultureel Centrum Centquatre, deze week het kloppend hart van Coalition Climat 21 in Parijs. Op de stoep kan je in ruil voor een vrije bijdrage lekkere biosoep met brood krijgen. Het beeld is me zo vertrouwd dat ik me even in de Hoge Rielen waan, op het Wereldkamp van Broederlijk Delen. Zelfs de bekertjes en de ketels met koffie en thee lijken zo te zijn overgebracht naar Parijs.

Lees meer...

10.000 verse handgemaakte broodjes per dag. Zo wil het althans de aankondiging naast deze open vitrine in het conferentiecentrum waardoorheen we de bakkers volop in actie zien. Zij zijn tenminste elke dag zeker dat ze resultaat boeken, zo dacht ik toen ik er vandaag opnieuw langswandelde. Van de klimaatconferentie kunnen we dat alvast met veel minder zekerheid beweren.

Lees meer...

4-12-2015

Een vrolijke groep verwelkomt ons deze ochtend in het conferentiecentrum. Ze houden een touw gespannen op de symbolische hoogte van 1,5 °C en dagen iedereen uit om limbo-gewijs onder deze limiet te blijven. Het is een acrobatische oefening, en zo lijkt het ook te zullen worden op de conferentie zelf.

Lees meer...

3-12-2015

Op een aantal plaatsen in het conferentiecentrum staan ze opgesteld: grote beelden van dieren. Op de bijhorende bordjes kan je lezen dat ze samen 'de ark van Noach' voorstellen, het bekende verhaal van de man die samen met zijn familie de levende wezens op de planeet redde van de verwoesting door ze samen te brengen in een ark. Hij hechtte geloof aan de voorspelde dreiging, aarzelde niet en toog aan de arbeid.

Lees meer...

2-12-2015

Een VN-klimaatconferentie is een uitgelezen kans om uit te pakken met nieuwe groene oplossingen. Die vind je zeker in de stands van landen en organisaties, maar ook op het terrein van het conferntiecentrum. Zo kan je bij het binnenkomen niet naast deze twee windenergiebomen kijken. Ze zijn door Franse ingenieurs ontworpen om te gebruiken in openbare ruimtes en daar elektriciteit te produceren voor gebruik ter plekke. De groene elementen op de bomen lijken sterk op reuzebladeren, maar het zijn schoepen die door de wind snel om hun as draaien en zo elektriciteit opwekken.

Lees meer...

1-12-2015

Al sinds COP19 in Warschau, twee jaar geleden, was er oproep vanuit een interreligieuze groep om elke eeerste dag van de maand te vasten voor het klimaat, als een signaal aan de wereldleiders om met meer ambitie de klimaatcrisis op te lossen. In heel wat landen werd #fastfortheclimate een echt begrip.

Vandaag was het de eerste dag van de maand, en ging het vasten door als een actie op het middaguur, midden de drukte van het conferentiecentrum, en in de nabijheid van de vele eetstandjes en restaurants die hier instaat voor de catering. Omstuwd door pers zaten de actievoerders aan tafels met lege dienborden. Alvast een actie met sterke symboolwaarde.

Lees meer...

30-11-2015

Wat denkt de wereldbevolking over het klimaatprobleem, en welke oplossingen stelt ze voor? In een onderzoek dat mee werd opgezet door het UNFCCC en Deense en Franse overheidspartners, vroeg WWViews het aan 10.000 burgers tijdens 97 debatten in 76 landen. Vandaag werden de resultaten gepresenteerd tijdens een side event op COP 21.

Lees meer...

Afbeelding1

Ecokerk logo 144px

Ecokerk en Broederlijk Delen volgen in Parijs de onderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Van 9 tot 13 december neemt een groep vrijwilligers van Broederlijk Delen ook deel aan het programma dat hun internationaal netwerk CIDSE in Parijs organiseert voor de vrijwilligers en sympathisanten van al haar lidorganisaties. Tijdens deze vier dagen krijgen wo o.a. een beeld over hoe de onderhandelingen verlopen, welke alternatieven mogelijk zijn voor een duurzame wereld, …

Via deze pagina houden we je dagelijks op de hoogte....

Downloads

het klimaatdossier van Ecokerk en de christelijke solidariteitsorganisaties

- het eisenpakket van CIDSE en Caritas International (Eng)

- de oproep van Kardinaal Turkson aan alle bisschoppen

- de verklaring van voorzitters van continentale verenigingen van bisschoppenconferenties

 


Volg de conferentie live

via de newsroom van de UNFCCC krijg je dagelijkse updates en live streams van plenaire zittingen en persconferenties.


#change4planet

Volg ook de acties voor een duurzame levensstijl van CIDSE op hun facebookpagina, en doe mee met hun online actie '4 steps for the planet'.

Changeplanet

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB