Niets minder dan de toekomst van onze planeet. Dat is de inzet van de klimaattop die op maandag 30 november in Parijs begint.
Na de mislukking van de top in Kopenhagen, is er hard gewerkt om ditmaal te kunnen afronden met échte resultaten. De voorbije maanden kwam bovendien een onafgebroken stroom analyses en oproepen aan de politici op gang, van wetenschappers, bedrijfswereld, ngo's, kerken, en -met de encycliek Laudato Si'- van de paus zelf.


Toch is succes nog geen uitgemaakte zaak. Parijs zal nood hebben aan wereldleiders met visie en durf om een akkoord tot stand te brengen dat de transitie naar een koolstofarme, duurzame én rechtvaardige wereld definief lanceert en politiek verankert.

Niet alleen politici en delegaties van alle lidstaten van de Verenigde Naties zijn in Parijs present. Ook talloze ngo's, milieuorganisaties en het bedrijfsleven verzamelen in en rond het conferentiecentrum. Zij zullen de onderhandelaars onder druk zetten met hun eisenpakketten, zoals ze ook de voorbije jaren al deden. Grotere organisaties hebben de status van "waarnemer" en kunnen de onderhandelingen 'binnen' volgen en side events organiseren voor politici, onderhandelaars en pers. Maar ondanks het verbod op grote manifestaties, na de dramatische terreuraanslagen van twee weken geleden, zal er ook 'buiten' een grote drukte zijn, met debatten, presentaties, persacties, enz...

CIDSE en Caritas Internationalis zijn twee internationale netwerken die samen zo'n 180 katholieke solidariteitsorganisaties uit de hele wereld vertegenwoordigen. CIDSE is het netwerk waar ook Broederlijk Delen lid van is. Beide zijn geaccrediteerd bij de Verenigde Naties, en ontvingen een aantal toegangsbadges om waarnemers naar de onderhandelingen te sturen. Samen met aanwezige partners uit het Zuiden zullen ze er alles aan doen om de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in het hart van het debat te brengen.

Vanuit deze gezamenlijke delegatie houden we je de komende twee weken op de hoogte van het onderhandelingsproces en vertellen we over interessante tussenkomsten, gebeurtenissen en activiteiten. 

- Lees intussen het persbericht van CIDSE en Caritas Internationalis

- Klik hier voor het CIDSE-programma in Parijs i.s.m. partners uit de hele wereld.


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 255px

Ecokerk logo 144px

Ecokerk en Broederlijk Delen volgden in Parijs de onderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Van 9 tot 13 december nam een groep vrijwilligers van Broederlijk Delen ook deel aan het programma dat hun internationaal netwerk CIDSE in Parijs organiseerde voor de vrijwilligers en sympathisanten van al haar lidorganisaties. Tijdens deze vier dagen kregen wo o.a. een beeld over hoe de onderhandelingen verlopen, welke alternatieven mogelijk zijn voor een duurzame wereld, …

Via deze pagina hielden we je dagelijks op de hoogte....

Downloads

het klimaatdossier van Ecokerk en de christelijke solidariteitsorganisaties

- het eisenpakket van CIDSE en Caritas International (Eng)

- de oproep van Kardinaal Turkson aan alle bisschoppen

- de verklaring van voorzitters van continentale verenigingen van bisschoppenconferenties

 

Volg ook de acties voor een duurzame levensstijl van CIDSE.

Changeplanet

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  180228 LogoWZS 120px  Wzz Logo 2 WEB