klimaatnetwerk liggend spot

Naar een klimaatveilige toekomst

Doe mee en deel je klimaatplan en je acties op Klimaatnetwerk

meer...

divest invest

Is uw investeringsplan ook een klimaatplan?

Desinvesteer uit fossiele brandstoffen
Investeer in de transitie naar een koolstofarme economie

Meer...

 

Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Tijdens de komende scheppingsperiode roept Ecokerk politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

  • De Bremstruik Roeselare
    Zuurstof in de stad, zuurstof voor de mensen De Bremstruik is gevestigd in het vroegere klooster van de Zusters Clarissen (Arme Klaren) te Roeselare. De werking kan kort samengevat worden in twee...

29-11-2015

Vandaag voor het eerst naar Le Bourget gegaan, de grote expo nabij Parijs waar de doorgaat. Overal in de metrostations staan vriendelijke en hulpvaardige hosts en hostessen met COP-hesjes. Onmogelijk om te verdwalen. Beveiliging zien we ook. Met de aanwezige securiy, politie en militairen in het in stations en het straatbeeld is duidelijk dat de Franse overheid niet veel aan het toeval overlaat na de aanslagen van enkele weken geleden.

Na de registratie bij de VN-desk is het tijd voor een korte verkenning van het conferentiecentrum. Eigenlijk is dit een kleine tijdelijke stad, met alles erop en eraan. Wie graag een kleine impressie krijgt, kan het animatiefilmpje bekijken dat door het Franse voorzitterschap verspreid werd: http://bourget.cop21.gouv.fr/fr/

 

 mensenkettingNadien gaat het richting metrostation Voltaire, waar CCFD, de Franse zusterorganisatie van Broederlijk Delen deelneemt aan een mensenketting. Betogen is verboden vandaag, zoals al wie zich bij de Climate Express gemeld had voor de massamobilisatie zeer goed weet. Een mensenketting op het voetpad werd toch getolereerd. Maar een uur eerder dan was voorzien, wordt de actie beëindigd. Eigenlijk zijn we er net op tijd om het einde mee te maken. Een vrolijke boel, maar even later horen we dat er even verder, op de Place de la Republique, rellen zijn uitgebroken door de acties van enkele heethoofden, en dat de politie heeft ingegrepen. Meer foto's van de mensenketting vind je hier.

 

 

20151129 153526Wandelend langs de Boulevard Voltaire, komen we aan de Bataclan en de talloze kaarsen, bloemen, foto's en boodschappen die mensen hier aanbrachten na de bloedige aanslagen van enkele weken geleden. Er is een grote massa mensen aanwezig, in een indrukwekkende stilte. Een onwerkelijke ervaring.

Maar we moeten verder, weer naar Le Bourget, waar de openingssessie is van de Ad Hoc Working Group on the Durban Platform for Enhanced Action (ADP).
Een hele mond vol, en een van de vele voorbeelden van de geheimtaal die de klimaatconferenties kenmerkt. Deze werkgroep werd opgericht in 2011, en heeft als opdracht een juridisch kader uit te werken dat er voor zorgt dat het Akkoord van Parijs bindend wordt voor de langetermijnacties vanaf 2020.  Alles over die ADP is te vinden op http://unfccc.int/bodies/body/6645.php.

Deze werkgroep heeft zijn openingssessie -een beetje uitzonderlijk- een dag voor de feitelijke start van de conferentie. Met ons waarnemersstatuut mogen we dit officieel bijwonen. Maar de belangstelling is groot, en as we arriveren blijkt de grote plenumzaal al vol te zijn. De toegang wordt niet alleen ons geweigerd, maar ook leden van de officiële delegaties van landen. Dan maar de speeches volgen via de livestream op onze laptop. Lang duurt het niet, maar we hebben wel het gevoel dat het nu echt begonnen is.
Morgen zullen de meesten van ons ook op de livestream aangewezen zijn. Dan speechen de staatshoofden. Parijs zal dan een afgegrendelde stad zijn. Ook in het conferentiecentrum wordt de bewaking extra opgevoerd en is slechts een beperkt aantal aantal waarnemers toegelaten. 

downloadaanbod

Ecokerk logo 144px

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 Afbeelding2Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw