29-11-2015

Vandaag voor het eerst naar Le Bourget gegaan, de grote expo nabij Parijs waar de doorgaat. Overal in de metrostations staan vriendelijke en hulpvaardige hosts en hostessen met COP-hesjes. Onmogelijk om te verdwalen. Beveiliging zien we ook. Met de aanwezige securiy, politie en militairen in het in stations en het straatbeeld is duidelijk dat de Franse overheid niet veel aan het toeval overlaat na de aanslagen van enkele weken geleden.

Na de registratie bij de VN-desk is het tijd voor een korte verkenning van het conferentiecentrum. Eigenlijk is dit een kleine tijdelijke stad, met alles erop en eraan. Wie graag een kleine impressie krijgt, kan het animatiefilmpje bekijken dat door het Franse voorzitterschap verspreid werd: http://bourget.cop21.gouv.fr/fr/

 

 mensenkettingNadien gaat het richting metrostation Voltaire, waar CCFD, de Franse zusterorganisatie van Broederlijk Delen deelneemt aan een mensenketting. Betogen is verboden vandaag, zoals al wie zich bij de Climate Express gemeld had voor de massamobilisatie zeer goed weet. Een mensenketting op het voetpad werd toch getolereerd. Maar een uur eerder dan was voorzien, wordt de actie beëindigd. Eigenlijk zijn we er net op tijd om het einde mee te maken. Een vrolijke boel, maar even later horen we dat er even verder, op de Place de la Republique, rellen zijn uitgebroken door de acties van enkele heethoofden, en dat de politie heeft ingegrepen. Meer foto's van de mensenketting vind je hier.

 

 

20151129 153526Wandelend langs de Boulevard Voltaire, komen we aan de Bataclan en de talloze kaarsen, bloemen, foto's en boodschappen die mensen hier aanbrachten na de bloedige aanslagen van enkele weken geleden. Er is een grote massa mensen aanwezig, in een indrukwekkende stilte. Een onwerkelijke ervaring.

Maar we moeten verder, weer naar Le Bourget, waar de openingssessie is van de Ad Hoc Working Group on the Durban Platform for Enhanced Action (ADP).
Een hele mond vol, en een van de vele voorbeelden van de geheimtaal die de klimaatconferenties kenmerkt. Deze werkgroep werd opgericht in 2011, en heeft als opdracht een juridisch kader uit te werken dat er voor zorgt dat het Akkoord van Parijs bindend wordt voor de langetermijnacties vanaf 2020.  Alles over die ADP is te vinden op http://unfccc.int/bodies/body/6645.php.

Deze werkgroep heeft zijn openingssessie -een beetje uitzonderlijk- een dag voor de feitelijke start van de conferentie. Met ons waarnemersstatuut mogen we dit officieel bijwonen. Maar de belangstelling is groot, en as we arriveren blijkt de grote plenumzaal al vol te zijn. De toegang wordt niet alleen ons geweigerd, maar ook leden van de officiële delegaties van landen. Dan maar de speeches volgen via de livestream op onze laptop. Lang duurt het niet, maar we hebben wel het gevoel dat het nu echt begonnen is.
Morgen zullen de meesten van ons ook op de livestream aangewezen zijn. Dan speechen de staatshoofden. Parijs zal dan een afgegrendelde stad zijn. Ook in het conferentiecentrum wordt de bewaking extra opgevoerd en is slechts een beperkt aantal aantal waarnemers toegelaten. 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 255px

Ecokerk logo 144px

Ecokerk en Broederlijk Delen volgden in Parijs de onderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Van 9 tot 13 december nam een groep vrijwilligers van Broederlijk Delen ook deel aan het programma dat hun internationaal netwerk CIDSE in Parijs organiseerde voor de vrijwilligers en sympathisanten van al haar lidorganisaties. Tijdens deze vier dagen kregen wo o.a. een beeld over hoe de onderhandelingen verlopen, welke alternatieven mogelijk zijn voor een duurzame wereld, …

Via deze pagina hielden we je dagelijks op de hoogte....

Downloads

het klimaatdossier van Ecokerk en de christelijke solidariteitsorganisaties

- het eisenpakket van CIDSE en Caritas International (Eng)

- de oproep van Kardinaal Turkson aan alle bisschoppen

- de verklaring van voorzitters van continentale verenigingen van bisschoppenconferenties

 

Volg ook de acties voor een duurzame levensstijl van CIDSE.

Changeplanet

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  180228 LogoWZS 120px  Wzz Logo 2 WEB