klimaatnetwerk liggend spot

Naar een klimaatveilige toekomst

Doe mee en deel je klimaatplan en je acties op Klimaatnetwerk

meer...

divest invest

Is uw investeringsplan ook een klimaatplan?

Desinvesteer uit fossiele brandstoffen
Investeer in de transitie naar een koolstofarme economie

Meer...

 

Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Tijdens de komende scheppingsperiode roept Ecokerk politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

  • De Bremstruik Roeselare
    Zuurstof in de stad, zuurstof voor de mensen De Bremstruik is gevestigd in het vroegere klooster van de Zusters Clarissen (Arme Klaren) te Roeselare. De werking kan kort samengevat worden in twee...

1-12-2015

Al sinds COP19 in Warschau, twee jaar geleden, was er oproep vanuit een interreligieuze groep om elke eeerste dag van de maand te vasten voor het klimaat, als een signaal aan de wereldleiders om met meer ambitie de klimaatcrisis op te lossen. In heel wat landen werd #fastfortheclimate een echt begrip.

Vandaag was het de eerste dag van de maand, en ging het vasten door als een actie op het middaguur, midden de drukte van het conferentiecentrum, en in de nabijheid van de vele eetstandjes en restaurants die hier instaat voor de catering. Omstuwd door pers zaten de actievoerders aan tafels met lege dienborden. Alvast een actie met sterke symboolwaarde.

Wil je er meer over weten?  Klik dan op www.fastfortheclimate.org.

 

20151201 180507We zijn intussen al de tweede dag van de onderhandelingen. En hoewel je nog het gevoel kan hebben dat de conferentie nog maar pas uit de startblokken is geschoten, ligt het tempo hoog. Heel wat sessies vinden achter gesloten deuren plaats. Enkel de delegatieleden van landen zijn er toegelaten. Gelukkig zijn er bij CIDSE en Caritas Internationalis ook enkele mensen die niet als 'observator' naar de COP kwamen, maar als officieel delegatielid van hun land. Van hen krijgen we af en toe informatie uit de eerste hand.

Daarnaast is er het Climate Action Network (CAN), een netwerk van ruim 850 ngo's, milieuorganisaties en klimaatcoalities in 100 landen. Ook CIDSE is lid van CAN. Zij wisselen informatie uit over de stand van zaken in de verschillende onderhandelingen, en maken elke dag een analyse. Hun dagelijkse meeting is dan ook een interessant moment om op de hoogte te blijven van wat er in de onderhandelingen omgaat. Met hun dagelijks magazine ECO geven ze ook graag een duwtje in de rug van de onderhandelaars. Je kan ECO ook online kan raadplegen.

Dat het nodig is om in deze lawine van activiteiten en onderhandelingen de krachten te bundelen, kan je merken als je een blik werpt op wat er elke dag op het programma staat.
Natuurlijk gaat het niet alleen om ondehandelingen, maar ook om de vele side events die georganiseerd worden door de VN of door de vele organisaties die hier aanwezig zijn.

CAN verkoos vandaag geen 'fossiel van de dag', maar een 'Ray of the day', vrij vertaald de 'aureool van de dag'. Ze gaven die aan de landen van het 'Climate Vulnerable Forum', een groep landen die een verhoogd risico lopen op klimaatschade. Deze landen verdienden de aanmoediging vanwege hun oproep om te gaan voor een akkoord dat een koolstofvrije economie en 100% hernieuwbare energie tegen 2050 voorstaat. Ze nemen daarbij de leiding van de landen die de limiet voor maximale opwarming van de aarde op 1,5 °C wil brengen.

Ook merkwaardig, is de aankondiging van het Africa Renewable Energy Initiative (AREI) dat onder de vleugels van de Afrikaanse Unie hernieuwbare energie wil produceren voor heel Afrika. Hun plan heeft het over 300 Gigawatt tegen 2030. Meer hierover op http://eco.climatenetwork.org/cop21-eco3-2/

downloadaanbod

Ecokerk logo 144px

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 Afbeelding2Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw