klimaatnetwerk liggend spot

Naar een klimaatveilige toekomst

Doe mee en deel je klimaatplan en je acties op Klimaatnetwerk

meer...

divest invest

Is uw investeringsplan ook een klimaatplan?

Desinvesteer uit fossiele brandstoffen
Investeer in de transitie naar een koolstofarme economie

Meer...

 

Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Tijdens de komende scheppingsperiode roept Ecokerk politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

  • De Bremstruik Roeselare
    Zuurstof in de stad, zuurstof voor de mensen De Bremstruik is gevestigd in het vroegere klooster van de Zusters Clarissen (Arme Klaren) te Roeselare. De werking kan kort samengevat worden in twee...

10-12-2015

In de tweede helft van deze tweede onderhandelingsweek, organiseert CIDSE hier in Parijs een samenkomst voor stafleden en vrijwilligers van de lidorganisaties en een aantal partnerorganisaties. Leidraad is de internationale campagne rond duurzame levensstijl: "Change for the planet, care for the people". Ruim honderd mensen zijn aanwezig, uit heel Europa, Noord-Amerika en landen uit het Zuiden. Van Broederlijk Delen is hier een tienkoppige delegatie aanwezig.

De klimaattop in Parijs is een uitstekende gelegenheid om dit te organiseren, want deze week kan de samenkomst perfect aansluiten bij de vele initiatieven die door ngo' en civiele maatschappij in Parijs georganiseerd worden. Je kan de activiteiten volgen via Twitter: https://twitter.com/ChangeandCare

 

meetingDe meesten arriveerden gisterenavond al, en was er een eerste kennismakings- en verbroederingsactiviteit. De meesten hadden (film)beelden en verhalen mee over de nationale klimaatacties die in hun land resulteerde in grote mobilisaties en optochten in het weekend van 29 november, bij de start van de COP. Een aantal deelnemers vertelden ook over hun deelname aan een van de aan de pelgrimages richting Parijs.

Vandaag startten we met een update van de onderhandelingen in COP21, op basis van de onderhandelingstekst die gisteren verspreid werd. (Foto: met dank aan Lorna Gold)
Het pessimisme waarover ik in vorige bijdrage schreef, wordt voorlopig meer dan bevestigd. Met wat er nu voorligt, is er een zwak akkoord in de maak, met heel wat strijdpunten die verhuizen naar de preambule van de tekst (zoals de clausule over mensenrechten), of nauwelijks nog ter sprake komen (zoals landgebruik, voedselzekerheid, duurzame landbouw...).

De analyse van de lobbyisten drukt de stemming, maar wakkert ook de strijdvaardigheid aan. "Er is een wereldwijde beweging op gang gekomen, en er is een grote bereidheid om de transitie te realiseren, met of zonder de politici", aldus een deelnemer van CAFOD (Engeland & Wales).

sit inIn het conferentiecentrum zelf, lokte de tekst gisteren een protestactie uit van de aanwezige delegaties van ngo's, milieuorganisaties en andere groepen van de civiele maatschappij. Natuurlijk gaat het nog niet over de definitieve tekst. Er staat ook nog heel wat tussen haakjes, er moeten dus nog belangrijke knopen doorgehakt worden, en elke druk op de ministers is welkom. Vanavond ligt er nog een nieuwe versie van de onderhandelingstekst op tafel. Nadien wacht de onderhandelaars nog een lange nacht, en allicht morgen maken we kennnis met het definitieve voorstel voor het Akkoord van Parijs.

In afwachting maken we het op onze eigen conferentie gezellig én zinvol. In de namiddag kunnen we even proeven van de verscheidenheid aan voorbeelden van transitie en duurzame levensstijl. In korte workshops vertellen mensen over hun grote en kleine projecten: duurzaam wonen (Zwitserland), voedselverspilling aanpakken (Spanje), afvalbeheer (België), duurzame herbebossing en landbouw (Senegal), enz... Het is alvast een goed tegengewicht voor de teleurstellende berichten uit het conferentiecentrum in Le Bourget. (Foto: met dank aan Development and Peace)

downloadaanbod

Ecokerk logo 144px

SFbBox by psd to wordpress

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 Afbeelding2Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw