10-12-2015

In de tweede helft van deze tweede onderhandelingsweek, organiseert CIDSE hier in Parijs een samenkomst voor stafleden en vrijwilligers van de lidorganisaties en een aantal partnerorganisaties. Leidraad is de internationale campagne rond duurzame levensstijl: "Change for the planet, care for the people". Ruim honderd mensen zijn aanwezig, uit heel Europa, Noord-Amerika en landen uit het Zuiden. Van Broederlijk Delen is hier een tienkoppige delegatie aanwezig.

De klimaattop in Parijs is een uitstekende gelegenheid om dit te organiseren, want deze week kan de samenkomst perfect aansluiten bij de vele initiatieven die door ngo' en civiele maatschappij in Parijs georganiseerd worden. Je kan de activiteiten volgen via Twitter: https://twitter.com/ChangeandCare

 

meetingDe meesten arriveerden gisterenavond al, en was er een eerste kennismakings- en verbroederingsactiviteit. De meesten hadden (film)beelden en verhalen mee over de nationale klimaatacties die in hun land resulteerde in grote mobilisaties en optochten in het weekend van 29 november, bij de start van de COP. Een aantal deelnemers vertelden ook over hun deelname aan een van de aan de pelgrimages richting Parijs.

Vandaag startten we met een update van de onderhandelingen in COP21, op basis van de onderhandelingstekst die gisteren verspreid werd. (Foto: met dank aan Lorna Gold)
Het pessimisme waarover ik in vorige bijdrage schreef, wordt voorlopig meer dan bevestigd. Met wat er nu voorligt, is er een zwak akkoord in de maak, met heel wat strijdpunten die verhuizen naar de preambule van de tekst (zoals de clausule over mensenrechten), of nauwelijks nog ter sprake komen (zoals landgebruik, voedselzekerheid, duurzame landbouw...).

De analyse van de lobbyisten drukt de stemming, maar wakkert ook de strijdvaardigheid aan. "Er is een wereldwijde beweging op gang gekomen, en er is een grote bereidheid om de transitie te realiseren, met of zonder de politici", aldus een deelnemer van CAFOD (Engeland & Wales).

sit inIn het conferentiecentrum zelf, lokte de tekst gisteren een protestactie uit van de aanwezige delegaties van ngo's, milieuorganisaties en andere groepen van de civiele maatschappij. Natuurlijk gaat het nog niet over de definitieve tekst. Er staat ook nog heel wat tussen haakjes, er moeten dus nog belangrijke knopen doorgehakt worden, en elke druk op de ministers is welkom. Vanavond ligt er nog een nieuwe versie van de onderhandelingstekst op tafel. Nadien wacht de onderhandelaars nog een lange nacht, en allicht morgen maken we kennnis met het definitieve voorstel voor het Akkoord van Parijs.

In afwachting maken we het op onze eigen conferentie gezellig én zinvol. In de namiddag kunnen we even proeven van de verscheidenheid aan voorbeelden van transitie en duurzame levensstijl. In korte workshops vertellen mensen over hun grote en kleine projecten: duurzaam wonen (Zwitserland), voedselverspilling aanpakken (Spanje), afvalbeheer (België), duurzame herbebossing en landbouw (Senegal), enz... Het is alvast een goed tegengewicht voor de teleurstellende berichten uit het conferentiecentrum in Le Bourget. (Foto: met dank aan Development and Peace)


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 255px

Ecokerk logo 144px

Ecokerk en Broederlijk Delen volgden in Parijs de onderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Van 9 tot 13 december nam een groep vrijwilligers van Broederlijk Delen ook deel aan het programma dat hun internationaal netwerk CIDSE in Parijs organiseerde voor de vrijwilligers en sympathisanten van al haar lidorganisaties. Tijdens deze vier dagen kregen wo o.a. een beeld over hoe de onderhandelingen verlopen, welke alternatieven mogelijk zijn voor een duurzame wereld, …

Via deze pagina hielden we je dagelijks op de hoogte....

Downloads

het klimaatdossier van Ecokerk en de christelijke solidariteitsorganisaties

- het eisenpakket van CIDSE en Caritas International (Eng)

- de oproep van Kardinaal Turkson aan alle bisschoppen

- de verklaring van voorzitters van continentale verenigingen van bisschoppenconferenties

 

Volg ook de acties voor een duurzame levensstijl van CIDSE.

Changeplanet

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  180228 LogoWZS 120px  Wzz Logo 2 WEB