10-12-2015 door Katrien Geens

Eerlijk... Ik lag nooit echt  wakker van de klimaatzaak. Ik probeerde 't wel eens beter te doen: minder vlees eten, minder afval produceren, meer openbaar vervoer gebruiken,... Pogingen van enkele weken, daar bleef het bij.

Vandaag ontmoette ik als vrijwilliger van Broederlijk Delen in Parijs op de Cidse conferentie heel wat mensen die de klimaatzaak wel serieus nemen. Ik luisterde samen met 3000 mensen naar Naomi Klein.

Wat me 't meest raakte vandaag was de getuigenis van een Afrikaanse boerin uit Malawi. Zij voelt de klimaatverandering elke dag. Hun voedselzekerheid bestaat enkel nog uit noodhulp, maar zij wil voedselonafhankelijkheid. Haar grond werd uitgeput door monocultuur. Zij pleit voor meer biodiversiteit, voor blijvende aandacht voor het klimaat. En hoe! Ze was woedend. Haar stem brak. En mijn hart brak ook.

De oproep van Naomi Klein en de rest van het panel was duidelijk...

  • Informeer je over handels- en klimaatakkoorden.
  • Organiseer jezelf voor de klimaatzaak!
  • Pleit voor klimaatrechtvaardigheid bij jouw lokale overheid.
  • Kom op straat en in beeld voor het klimaat!

Ik doe mee!

20151210111303
20151210110226resized
20151210190205resized
20151210160902resized
CV2t47uWUAAo7djpg-large


Afbeelding1

Ecokerk logo 144px

Ecokerk en Broederlijk Delen volgen in Parijs de onderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Van 9 tot 13 december neemt een groep vrijwilligers van Broederlijk Delen ook deel aan het programma dat hun internationaal netwerk CIDSE in Parijs organiseert voor de vrijwilligers en sympathisanten van al haar lidorganisaties. Tijdens deze vier dagen krijgen wo o.a. een beeld over hoe de onderhandelingen verlopen, welke alternatieven mogelijk zijn voor een duurzame wereld, …

Via deze pagina houden we je dagelijks op de hoogte....

Downloads

het klimaatdossier van Ecokerk en de christelijke solidariteitsorganisaties

- het eisenpakket van CIDSE en Caritas International (Eng)

- de oproep van Kardinaal Turkson aan alle bisschoppen

- de verklaring van voorzitters van continentale verenigingen van bisschoppenconferenties

 


Volg de conferentie live

via de newsroom van de UNFCCC krijg je dagelijkse updates en live streams van plenaire zittingen en persconferenties.


#change4planet

Volg ook de acties voor een duurzame levensstijl van CIDSE op hun facebookpagina, en doe mee met hun online actie '4 steps for the planet'.

Changeplanet

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB