SchauvliegeDe aanwezige leden van de Belgische klimaatcoalitie werkten een druk programma af, met de bedoeling de beleidsaanbevelingen onder de aandacht te brengen van de ministers en parlementsleden die hier aanwezig zijn.

Maandag spraken we Waals minister Crucke, dinsdag Brussels minister Frémault, gisteren Vlaams minister Joke Schauvliege en de aanwezige parlementsleden. Vandaag was er een ontmoeting van federaal minister Marghem met de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling.

Een drukke start van de tweede week.
Het Poolse voorzitterschap heeft een werkwijze afgesproken om de discussies de komende dagen in goede banen te leiden, en de besluitvorming mogelijk te maken. Daarbij zullen voor elk onderwerp twee ministers aangeduid worden om de gesprekken te leiden, en de teksten van vorige week bij te schaven tot er consensus is.

Zondag in Katowice. Vandaag is het conferentiecentrum gesloten, de onderhandelingen van de eerste week zitten er op.

Toch is het een drukke dag. Eerst gingen we samen met de grote groep jonge vrijwilligers van de lidorganisaties van CIDSE naar de kathedraal, waar de aartsbisschop voorging in een viering waarin de klimaattop verbonden werd aan de oproep van de encycliek Laudato Si'. Ook aanwezig waren de pelgrims die de afgelopen weken dwars doorheen Europa  richting Katowice waren gestapt.

Allemaal trouwe supperters, die hun aanmoedigingen voor het gebeuren hier in Polen niet spaarden. Maar of ze ook waar voor hun geld kregen? Tot nu toe niet echt.

 

Zaterdag was een actiedag in Katowice. Op het symbolische uur van 5 voor 12 verzamelde een bonte menigte op de verzamelplaats. Onder hen ook de delegatie jonge vrijwilligers van de lidorganisaties van CIDSE die hier een meerdaags programma meemaken. Het zou een tocht worden langs een aantal stopplaatsen, waaronder het parkje net tegenover het conferentiecentrum, naast de Climate Hub.

In de marge van de klimaattop worden tientallen side events georganiseerd, waar landen, organisaties of NGO's hun kijk op de toekomst uit de doeken doen, hun dossiers presenteren of hun beleidsvoorstellen toelichten.


Vandaag organiseerde ook CIDSE zo'n side event, samen met IATP, Fern, Uppsala University and the College of the Atlantic.
'Missing pathways to Paris: land, equity and systemic change' was de titel, en die lokte een aardige groep deelnemers naar de zaal.

Op weg naar de bushalte troffen we gisterenavond op een parking vlakbij het conferentiecentrum een aantal elektrische wagens aan. De bestuurders boden ons een gratis rit aan naar het hotel. Het was een actie, gesponsord door ING en de firma Tauron. We lieten ons overtuigen, en met onze comfortabele gratis autorit werden we netjes aan het hotel afgeleverd.

Vandaag was er de officiële openingsceremonie van COP24. Filmploegen belegerden de conferentieruimte, want behalve de openingstoespraak van de VN-secretaris-generaal stonden ook toespraken van tal van staats- en regeringsleiders op het programma. Dat is een beetje speciaal, want deze eerste week is vooral gewijd aan technische onderhandelingen, en die gebeuren door de specialisten van de diverse onderwerpen die de delegaties van de landen meebrachten. Pas volgende week komt het politieke luik aan bod, en zullen ministers de knopen doorhakken die de onderhandelaars niet zelf konden of mochten ontwarren.

Terwijl België zich opmaakte voor de grootste klimaatmobilisatie ooit, werd hier in Katowice de aftrap gegeven voor een twee weken durende klimaattop.
Na een korte nacht, een snel ontbijt en de eerste trip naar het conferentiecomplex om me officieel te registreren en mijn badge van 'ngo-waarnemer' in ontvangst te nemen, kon ook voor mij de eerste COP-dag beginnen.

Kerosine, steenkool en groene stroom

"Je reist met groene stroom", las ik op het infoscherm in de wagon van de ICE-trein van Brussel Zuid naar Frankfurt. Het was de tweede van de vijf etappes van een treinrit die me in samengeteld 17 uur naar Katowice bracht. Vertragingen bleven achterwege, en ik was zoals gepland vanavond om 22.38 u ter bestemming.

Van 6 tot 10 december zullen een 100-tal jongeren deelnemen aan het internationaal jongerenprogramma dat CIDSE organiseert in Katowice tijdens de klimaattop. Ook vanuit Broederlijk Delen zal een delegatie deelnemen. Ze zullen uitwisselen over duurzame levenskeuzes, contact hebben met de Poolse actievoerders, de vinger aan de pols houden van de onderhandelingen, en mee opstappen in de Klimaatmars in Katowice zelf.

Voor de start van de voorbereiding van dit internationaal jongerenprogramma, moeten we even naar de Hoge Rielen in Lichtaart, en het Wereldkamp van Broederlijk Delen in juli 2018.

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 255px

Ecokerk logo 144px

Ecokerk en Broederlijk Delen volgen in Katowice, Polen de onderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Van 6 tot 10 december neemt een delegatie van Broederlijk Delen ook deel aan het jongerenprogramma dat hun internationaal netwerk CIDSE in Katowice organiseert voor een 100-tal jonge vrijwilligers van haar lidorganisaties.

Via deze pagina houden we je dagelijks op de hoogte....

Lees meer en download

- de klimaatoproep van Ecokerk en de lidorganisaties van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede

- Het politiek dossier van CIDSE

- de verklaring van voorzitters van continentale bisschoppenconferenties

 


Volg de conferentie live

via de newsroom van de UNFCCC krijg je dagelijkse updates en live streams van plenaire zittingen en persconferenties.


#change4planet

Volg ook de acties voor een duurzame levensstijl van CIDSE op hun actiepagina

Changeplanet

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  180228 LogoWZS 120px  Wzz Logo 2 WEB