Karel Malfliet volgde voor Ecokerk en Broederlijk Delen de klimaattop COP24 in het Poolse Katowice. Als waarnemer op verscheidene COPs volgt hij al jaren de klimaatproblematiek en hoe het er op die tops aan toe gaat.

Naar aanleiding van de COP24 zette hij enkele belangrijke vragen met antwoorden op een rijtje. Het resultaat is een grondige inleiding voor al wie wat dieper wil ingaan op de inhoud van het klimaatverdrag en wat er in de onderhandelingen meespeelt.

Zoals het vaak gebeurt in tijden van diepe crisis wanneer belangrijke beslissingen nodig zijn, zijn we ook nu geneigd om te denken dat wat gebeurt niet echt is. (…/…) Die ontwijkende houding laat ons toe om met onze levensstijl, ons productie- en consumptiemodel door te gaan. Het is de manier waarop de mens handelt om de ondeugden van zelfvernietiging te blijven voeden: hij probeert ze niet te zien, voert een strijd om ze niet te moeten erkennen, stelt belangrijke beslissingen uit en handelt alsof er niets aan de hand is.
Bovenstaand citaat komt uit Laudato Si’, de encycliek waarmee Paus Franciscus in 2015 de wereld verraste, enkele maanden voor de klimaattop van Parijs.

Na twee weken eindigde gisteren de COP 24 klimaatonderhandelingen in Katowice, Polen. De onderhandelaars op de conferentie hadden de taak om het klimaatakkoord van Parijs van drie jaar geleden om te zetten in een set uitvoeringsregels, en om afspraken te maken voor nieuwe, ambitieuzere nationale klimaatplannen.

In het IPCC rapport van oktober 2018 waarschuwden wetenschappers van over de hele wereld dat de klok tikt en we al het mogelijke moeten doen om de opwarming van de aarde onder 1,5 °C te houden. Zoniet mogen we ons verwachten aan catastrofale gevolgen. Zij schetsen een duidelijk beeld van de klimaatcrisis waarin we ons bevinden. Om onze planeet te redden moeten we volgens hen drastische veranderingen doorvoeren in ons beleid en onze levensstijl.

SchauvliegeDe aanwezige leden van de Belgische klimaatcoalitie werkten een druk programma af, met de bedoeling de beleidsaanbevelingen onder de aandacht te brengen van de ministers en parlementsleden die hier aanwezig zijn.

Maandag spraken we Waals minister Crucke, dinsdag Brussels minister Frémault, gisteren Vlaams minister Joke Schauvliege en de aanwezige parlementsleden. Vandaag was er een ontmoeting van federaal minister Marghem met de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling.

Zondag in Katowice. Vandaag is het conferentiecentrum gesloten, de onderhandelingen van de eerste week zitten er op.

Toch is het een drukke dag. Eerst gingen we samen met de grote groep jonge vrijwilligers van de lidorganisaties van CIDSE naar de kathedraal, waar de aartsbisschop voorging in een viering waarin de klimaattop verbonden werd aan de oproep van de encycliek Laudato Si'. Ook aanwezig waren de pelgrims die de afgelopen weken dwars doorheen Europa  richting Katowice waren gestapt.

Allemaal trouwe supperters, die hun aanmoedigingen voor het gebeuren hier in Polen niet spaarden. Maar of ze ook waar voor hun geld kregen? Tot nu toe niet echt.

 

Zaterdag was een actiedag in Katowice. Op het symbolische uur van 5 voor 12 verzamelde een bonte menigte op de verzamelplaats. Onder hen ook de delegatie jonge vrijwilligers van de lidorganisaties van CIDSE die hier een meerdaags programma meemaken. Het zou een tocht worden langs een aantal stopplaatsen, waaronder het parkje net tegenover het conferentiecentrum, naast de Climate Hub.

In de marge van de klimaattop worden tientallen side events georganiseerd, waar landen, organisaties of NGO's hun kijk op de toekomst uit de doeken doen, hun dossiers presenteren of hun beleidsvoorstellen toelichten.


Vandaag organiseerde ook CIDSE zo'n side event, samen met IATP, Fern, Uppsala University and the College of the Atlantic.
'Missing pathways to Paris: land, equity and systemic change' was de titel, en die lokte een aardige groep deelnemers naar de zaal.

Op weg naar de bushalte troffen we gisterenavond op een parking vlakbij het conferentiecentrum een aantal elektrische wagens aan. De bestuurders boden ons een gratis rit aan naar het hotel. Het was een actie, gesponsord door ING en de firma Tauron. We lieten ons overtuigen, en met onze comfortabele gratis autorit werden we netjes aan het hotel afgeleverd.

Vandaag was er de officiële openingsceremonie van COP24. Filmploegen belegerden de conferentieruimte, want behalve de openingstoespraak van de VN-secretaris-generaal stonden ook toespraken van tal van staats- en regeringsleiders op het programma. Dat is een beetje speciaal, want deze eerste week is vooral gewijd aan technische onderhandelingen, en die gebeuren door de specialisten van de diverse onderwerpen die de delegaties van de landen meebrachten. Pas volgende week komt het politieke luik aan bod, en zullen ministers de knopen doorhakken die de onderhandelaars niet zelf konden of mochten ontwarren.

Kerosine, steenkool en groene stroom

"Je reist met groene stroom", las ik op het infoscherm in de wagon van de ICE-trein van Brussel Zuid naar Frankfurt. Het was de tweede van de vijf etappes van een treinrit die me in samengeteld 17 uur naar Katowice bracht. Vertragingen bleven achterwege, en ik was zoals gepland vanavond om 22.38 u ter bestemming.

Van 6 tot 10 december zullen een 100-tal jongeren deelnemen aan het internationaal jongerenprogramma dat CIDSE organiseert in Katowice tijdens de klimaattop. Ook vanuit Broederlijk Delen zal een delegatie deelnemen. Ze zullen uitwisselen over duurzame levenskeuzes, contact hebben met de Poolse actievoerders, de vinger aan de pols houden van de onderhandelingen, en mee opstappen in de Klimaatmars in Katowice zelf.

Voor de start van de voorbereiding van dit internationaal jongerenprogramma, moeten we even naar de Hoge Rielen in Lichtaart, en het Wereldkamp van Broederlijk Delen in juli 2018.

Ecokerk logo 144px

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 255px

COP24EN

 

 

Ecokerk en Broederlijk Delen volgen in Katowice, Polen de onderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Van 6 tot 10 december neemt een delegatie van Broederlijk Delen ook deel aan het jongerenprogramma dat hun internationaal netwerk CIDSE in Katowice organiseert voor een 100-tal jonge vrijwilligers van haar lidorganisaties.

Via deze pagina houden we je dagelijks op de hoogte....

Lees meer en download

- de klimaatoproep van Ecokerk en de lidorganisaties van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede

- Het politiek dossier van CIDSE

- de verklaring van voorzitters van continentale bisschoppenconferenties

 


Volg de conferentie live

via de newsroom van de UNFCCC krijg je dagelijkse updates en live streams van plenaire zittingen en persconferenties.


#change4planet

Volg ook de acties voor een duurzame levensstijl van CIDSE op hun actiepagina

Changeplanet

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px