Vandaag ging ik ondermeer naar een side-event waar Greta Thunberg aan bod kwam.
Wie haar niet kent: het is een 15-jarig schoolmeisje uit Zweden, die in september de pers haalde omdat ze in haar eentje in schoolstaking ging, en aan het Zweedse parlement ging zitten, om aandacht te vragen voor de klimaatverandering.

Ze hield haar actie twee weken vol, en ging nadien weer naar school. Behalve op vrijdag. Dan staakt ze.
En haar acties krijgen navolging. Te vinden via #schoolstrike

Ze is hier in Katowice, spreekt op diverse side events, samen met de activistische groepen Scientists Warning en Extinction Rebellion, werd ontvangen door VN-secretaris generaal Guterres, en is een lieveling van de pers.

Haar boodschap klinkt uitdagend. De keizer is naakt, en ze toont het ongenadig: politici voeren wat correcties door op het bestaand economisch bestel, maar stellen het niet in vraag. Er moet iets groots gebeuren, maar we doen het niet. Men vertelt ons niet hoe reëel en bedreigend de situatie is, en dat de uitstervingsgolf die bezig is, ons ook zal treffen.

Net als de groepen waarmee ze hier aanwezig is, heeft ze niet veel vertrouwen in de onderhandelingen.

Je kan niet anders dan bewondering hebben voor de vastberadenheid en de plichtmatige ernst waarmee ze haar missie uitdraagt.
Ook haar ongeduld en scepsis is begrijpelijk. Het is dezelfde kwaadheid die de Belgische betogers van Claim the Climate overviel toen België twee dagen na de betoging tegen het Europees energie-efficiëntie-plan stemde. Mooie woorden en belijdenissen genoeg, maar doortastende en diepgaande veranderingen? Alles moet passen binnen het dogma van de economische groei.

Tegelijk is het ongeloof in de goede uitkomst van de onderhandelingen -en zeker ook die van de actiegroepen die haar op sleeptouw nemen- ook ongemakkelijk: welke andere manieren zijn er, om de wereld gezamenlijk achter een actieplan te krijgen, dan een Akkoord te ondehandelen zoals dat van Parijs, en te bespreken hoe je het zal uitvoeren, zoals hier in Polen?


Lees de vertaalde boodschap van Greta Thunberg in MO*  https://www.mo.be/opinie/een-kreet-om-hulp

Bekijk hieronder ook twee filmpjes: de schoolstaking in september en het interview in Katowice.

 

 


Ecokerk logo 144px

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 255px

COP24EN

 

 

Ecokerk en Broederlijk Delen volgen in Katowice, Polen de onderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Van 6 tot 10 december neemt een delegatie van Broederlijk Delen ook deel aan het jongerenprogramma dat hun internationaal netwerk CIDSE in Katowice organiseert voor een 100-tal jonge vrijwilligers van haar lidorganisaties.

Via deze pagina houden we je dagelijks op de hoogte....

Lees meer en download

- de klimaatoproep van Ecokerk en de lidorganisaties van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede

- Het politiek dossier van CIDSE

- de verklaring van voorzitters van continentale bisschoppenconferenties

 


Volg de conferentie live

via de newsroom van de UNFCCC krijg je dagelijkse updates en live streams van plenaire zittingen en persconferenties.


#change4planet

Volg ook de acties voor een duurzame levensstijl van CIDSE op hun actiepagina

Changeplanet

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px