Zaterdag was een actiedag in Katowice. Op het symbolische uur van 5 voor 12 verzamelde een bonte menigte op de verzamelplaats. Onder hen ook de delegatie jonge vrijwilligers van de lidorganisaties van CIDSE die hier een meerdaags programma meemaken. Het zou een tocht worden langs een aantal stopplaatsen, waaronder het parkje net tegenover het conferentiecentrum, naast de Climate Hub.


Die plek werd onverwacht ook het einde van de tocht, want men besloot om ter plekke te blijven tot duidelijk zou worden wat gebeurd was met het honderttal actievoerders dat door de politie was opgepakt.

 

kl 20181208 144442 300pxOrdetroepen

Want dat er een ongeziene ordemacht op de been gebracht was, is het minste wat je kan zeggen. Overal langs het parcours stonden tientallen overvalwagens, brandweerwagens en een indrukwekkende hoeveelheid bewapende oproerpolitie. Het contrasteerde sterk met de kleurige bende die de gekende slogans riep en toonde. Uiteraard was er ook een opgemerkte Poolse delegatie, met een pleidooi tegen de kolenindustrie en voor schone lucht.

 

'Verwelkomen' of 'akte nemen van'

Intussen werden binnen in het conferentiegebouw de werkzaamheden van de eerste week afgerond. Hier en daar was de toon bits, zoals in het plenum van de SBSTA, dat er niet in slaagde een gezamenlijke tekst goed te keuren omdat een aantal landen niet wilde dat het rapport van het IPCC over de 1,5-limiet zou worden 'verwelkomd'. Ze wilden er enkel 'akte van nemen'.

De ultieme plenaire zittingen, waar alle werkzaamheden van alle parallelle gdroepen zou worden samengebracht, werden voortdurend uitgesteld, en toen we zelf uit het conferentiegebouw vertrokken, waren ze nog steeds niet begonnen.

 

Druk zetten op de ministers

Volgende week begint de 'politieke fase' van de top. Dan komen tal van ministers en parlementsleden naar hier, en ze zullen zeker nog tal van knopen moeten doorhakken. En hopelijk ook wat ambitieuzer zijn dan hun onderhandelaars de voorbije week.

Er zijn ook nog heel wat speeches van staats- en regeringsleiders of -leden gepland. Ook die kunnen nog belangrijk zijn om de Poolse top tot een bevredigend resultaat te laten leiden. Nu in België Michel II inzet op "koopkracht, veiligheid en klimaat", kijken we zeker ook uit

Vanuit CIDSE en Caritas Internationalis, kregen enkele delegatieleden vandaag de kans om het Poolse voorzitterschap een aantal van onze bezorgdheden mee te delen, zoals over het mensenrechtenluik in het Paris Rulebook. Ze konden verwijzen naar het standpunt van het Vaticaan dat, verwijzend naar de encycliek Laudato Si', op dezelfde nagel klopt. Nu hopen dat het document dat we hen gaven, ook nog effect heeft op de politieke besprekingen volgende week.

 

kl 20181208 135332

 

 

kl 20181208 135223

 

 kl 20181208 134314 kopie

 

 kl 20181208 144405

kl 20181208 144330 kopie 


Ecokerk logo 144px

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 255px

COP24EN

 

 

Ecokerk en Broederlijk Delen volgen in Katowice, Polen de onderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Van 6 tot 10 december neemt een delegatie van Broederlijk Delen ook deel aan het jongerenprogramma dat hun internationaal netwerk CIDSE in Katowice organiseert voor een 100-tal jonge vrijwilligers van haar lidorganisaties.

Via deze pagina houden we je dagelijks op de hoogte....

Lees meer en download

- de klimaatoproep van Ecokerk en de lidorganisaties van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede

- Het politiek dossier van CIDSE

- de verklaring van voorzitters van continentale bisschoppenconferenties

 


Volg de conferentie live

via de newsroom van de UNFCCC krijg je dagelijkse updates en live streams van plenaire zittingen en persconferenties.


#change4planet

Volg ook de acties voor een duurzame levensstijl van CIDSE op hun actiepagina

Changeplanet

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px