Een drukke start van de tweede week.
Het Poolse voorzitterschap heeft een werkwijze afgesproken om de discussies de komende dagen in goede banen te leiden, en de besluitvorming mogelijk te maken. Daarbij zullen voor elk onderwerp twee ministers aangeduid worden om de gesprekken te leiden, en de teksten van vorige week bij te schaven tot er consensus is.

Intussen blijft er ook heel wat commotie over het feit dat passages over mensenrechten, participatie en rechten van inheemse volkeren uit de teksten geweerd werden, en verbannen werden naar de preambule (voorwoord) van de diverse teksten. De 70° verjaardag van de Universele Verklaring van de Mensenrechten krijgt op die manier een bittere nasmaak.

Klimaatcoalitie

Crucke 2Deze ochtend hadden we ook een overleg met de aanwezige collega's van de Klimaatcoalitie. We hadden het uiteraard over het aantreden van Michel II (zie het persbericht dat we verspreidden), en over de Belgische politici die hier deze week aanwezig zullen zijn. We zullen hen vanzelfsprekend herinneren aan de beleidsvoorstellen van de Klimaatcoalitie.

Minister Crucke

Dat konden we deze namiddag al een eerste keer doen, tijdens een gesprek met Waals minister Crucke. Ook aan hem vroegen we, er mee voor te zorgen dat de mensenrechtenpassages opnieuw in de teksten worden opgenomen.

 

Lees ook de bijdrage in MO* van Lien Vandamme (11.11.11.), co-voorzitter van de politieke werkgroep van de Klimaatcoalitie

Lees ook de bijdrage van Stefan Salzmann van Fastenopfer (Zwitserland) op de website van CIDSE

Lees ook de bijdrage van Broederlijk Delen over 70 jaar mensenrechten

 

.be


Ecokerk logo 144px

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 255px

COP24EN

 

 

Ecokerk en Broederlijk Delen volgen in Katowice, Polen de onderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Van 6 tot 10 december neemt een delegatie van Broederlijk Delen ook deel aan het jongerenprogramma dat hun internationaal netwerk CIDSE in Katowice organiseert voor een 100-tal jonge vrijwilligers van haar lidorganisaties.

Via deze pagina houden we je dagelijks op de hoogte....

Lees meer en download

- de klimaatoproep van Ecokerk en de lidorganisaties van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede

- Het politiek dossier van CIDSE

- de verklaring van voorzitters van continentale bisschoppenconferenties

 


Volg de conferentie live

via de newsroom van de UNFCCC krijg je dagelijkse updates en live streams van plenaire zittingen en persconferenties.


#change4planet

Volg ook de acties voor een duurzame levensstijl van CIDSE op hun actiepagina

Changeplanet

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px