Op zondag 19 juni organiseerde Ecokerk bisdom Brugge (de Dienst Diaconie), in samenwerking met Tau-West en Natuurpunt Jabbeke, de allereerste Ecokerk wandeling.

De wandeling stond in het teken van de lancering van Ecokerk in ons bisdom. Omringd door de schoonheid van de natuur willen we bewustzijn creëren voor een aantal thema’s van Ecokerk: duurzaamheid, biodiversiteit, spiritualiteit en zorg voor de Schepping. 

 

Naar natuurgebied Kwetshage

Ondanks het druilerige weer, was de opkomst mooi en de sfeer uitstekend. Na een korte verwelkoming door Mattias Lelie, Ecokerk coördinator in het Bisdom Brugge, vertrokken we met een twintigtal moedige wandelaars aan Stalhillebrug voor een 6-kilometer lange tocht langs het kanaal Brugge-Oostende.

Een brug over het kanaal bood ons de ideale gelegenheid om even te schuilen voor de regen en om een eerste keer aandachtig te luisteren naar onze gidsen. Erik Blauwet, gids van Natuurpunt Jabbeke, vertelde uitvoerig over het natuurgebied Kwetshage en de fauna en flora die er te bewonderen vallen. Koen De Witte, lid van Tau-West en de Orde van Franciscaanse Seculieren, zorgde voor een inspirerend vleugje Franciscaanse ecospiritualiteit.

IMG 20220619 165108296 HDR 400pxOnversaagd zetten we vervolgens onze tocht langs het kanaal verder. Her en der haalden we de telescoop boven om vogels te spotten. En natuurgids Erik nam ons mee de velden in om van naderbij wat meer uitleg te geven over de bomen, gewassen en rietsoorten die in Kwetshage welig groeien.

Na een uur de buien getrotseerd te hebben, werden we eindelijk verblijd door een zwak zonnetje dat de regenwolken wist te verdrijven. Dat zonnetje hebben we vreugdevol verwelkomd door in het Mariakapelletje aan Nieuwegebrug naar een opbeurende muzikale uitvoering van het Zonnelied van Sint Franciscus te luisteren.

Zo waren we meteen ook gesterkt om de terugweg aan te vatten. We sloten onze eerste Ecokerk wandeling af met een warm drankje en konden vervolgens geïnspireerd en voldaan huiswaarts keren. We hebben alvast de smaak te pakken en kijken uit naar het volgend Ecokerk initiatief.

 

Sluit je aan bij de Ecokerkraad bisdom Brugge

Wil je op de hoogte blijven van de Ecokerk initiatieven en zelf ook meedenken over wat we in ons bisdom kunnen doen voor een duurzame wereld, sluit je dan aan bij de nieuwe Ecokerkraad.

Die is opgevat als een soort ‘algemene vergadering’ van Ecokerk in het Bisdom Brugge, en staat open voor alle geëngageerde vrijwilligers en geïnteresseerden die begaan zijn met de Schepping en het klimaat.

De eerste bijeenkomst van de Ecokerkraad wordt georganiseerd op dinsdag 11 oktober 2022 om 19u in Roeselare. Het is de bedoeling twee keer per jaar samen te komen om ideeën uit te wisselen, initiatieven te lanceren en het Ecokerk draagvlak in ons bisdom te verbreden.

Geïnteresseerden mogen alvast een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

IMG 20220619 144301421 HDR 950px foot

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px