Op zondag 18 juni luisterden we in de kerk van Sint-Amands naar 3 beklijvende getuigenissen van Dirk Andries, Rik Hemmerijckx en Lieve De Keersmaecker.

Met hen wilden we lokale mensen aan het woord laten die betrokken zijn bij acties rond “de schreeuw van de aarde en de schreeuw van de arme”, 

Ze schreven hun verhaal ook uit. Je kan het via onderstaande links downloaden.

 

Voor het beeld van de Heilige Amandus sprak Dirk over de Covid-19 periode op de dienst intensieve zorgen alsof het gisteren was. Het virus hakte er diep in, op patiënten en op verplegend personeel, toen en ook nu nog zijn de gevolgen voor de ziekenzorg ingrijpend.

Rik kwam in een verwoeste Vesder-vallei terecht waar vernieling in dorpjes zoals Trooz het menselijk leed aan de oppervlakte deed komen. Huizen waren vernield, inboedels weggespoeld en samen met vele anderen werden fysieke inspanningen geleverd om in de eerste dagen na de waterbom zo veel mogelijk op te ruimen, ja, gewoon opruimen en menselijk leed verzachten.

Lieve getuigde over de opvang van Oekraïense vluchtelingen door gastgezinnen, de overtuiging dat het een plicht was om mensen in oorlog te helpen, de twijfel dat het zou lukken, zeker wanneer de opvang langer zou duren dan verwacht. En dan ook de angst voor slechtnieuwsberichten vanuit het oorlogsgebied. Omdat communicatie tussen gastgezinnen en vluchtelingen ook moeilijk verliep, zorgde Lieve voor eenvoudige taallessen die de nodige verbinding in de hand werkte.

 

Omkaderd met woord en muziek

getuigenis Klein Brabant2023 2 500pxOok de muzikale intermezzo’s van Chris Magnus en Dirk de Hertogh mochten er zijn, zij zorgden telkens voor een korte adempauze tussen de aangrijpende getuigenissen.

Iedere getuigenis werd geïntroduceerd door Helena Neirinck die het Zonnelied van Franciscus van Assisi, het Rain Requiem van David van Reybrouck en de reflectie over WO II van kardinaal Simonis naar voor bracht.

 

Achteraf dankte ondergetekende alle getuigen, muzikanten, medewerkers en aanwezigen voor hun vrijwillig engagement en gewaardeerde aanwezigheid en kon men nog genieten van glas wijn, sap of water.
Iedereen kon het initiatief ten zeerste waarderen.

Frans Van Meir,
Ecokerk Klein Brabant

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px