Van 16 tot 25 mei, sluit de Laudato Si'-week het jubileumjaar af dat vorig jaar werd ingezet ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de spraakmakende encycliek van Paus Franciscus.

Net als vorig jaar, is er een boeiend online programma, met op 25 mei de lancering van het Laudato Si' Actieplatform.

Tijdens de week gaan toonaangevende experts van over de hele wereld met elkaar in dialoog over de kwesties die er het meest toe doen. 

 

 

 

Een overzicht van het programma:

 

Maandag 17 mei: Gaan wereldleiders voor een ambitieus beleid?

Wat kunnen we doen in de aanloop naar de VN-biodiversiteitsconferentie (COP15) in oktober en de 26e VN-conferentie over klimaatverandering (COP26) in november?

Dinsdag 18 mei: Ecologische opvoeding

Op tal van plaatsen in de wereld hebben universiteiten en instituten Laudato Si’ opgenomen als een integraal deel van hun curriculum. Ze gebruiken de encycliek om in de opvoeding de vorming van de gehele persoon voorop te zetten.

Woensdag 19 mei: Energie en fossiele brandstoffen

Wat is de rol van energie en fossiele brandstoffen in de crisis van ons gemeenschappelijk huis? Hoe doen instituten wereldwijd hun deel in het creëren van een weerbare toekomst door te investeren volgens de Vaticaanse richtlijnen en hun investeringen uit fossiele energie terug te trekken?

Donderdag 20 mei: Ecospiritualiteit

Hoe kunnen we via ecospiritualiteit hoop zaaien in een verwarde wereld? Beluister verhalen over ecologische bekering, persoonlijk en in gemeenschap.

Vrijdag 21 mei: Actiedag voor ons gemeenschappelijk huis

Wereldwijd organiseren mensen, gemeenschappen en instituten een concrete actie

 

zaterdag 22 mei: Laudato Si’ Festival “Songs for Creation”

Dit cultureel festival zet de spots op het verlies aan biodiversiteit in de wereld, en brengt een variëteit aan culturele rijkdom in kunst, muziek en poëzie.
Tijdens het event is er ook de Vaticaanse boodschap voor de Dag van de Biodiversiteit.

 

Zondag 23 mei, Pinksteren

'Ga en verkondig het evangelie van de Schepping tot in de uithoeken van de wereld'. De internationale Katholieke familie geeft een zending mee aan gelovigen en lokale promotors van Laudato Si'.

Maandag 24 mei, 6° verjaardag van Laudato Si': rondetafel over WASH in gezondheidszorg

WASH staat voor 'access to drinking Water, Sanitation and Hygiene'. Het is een project opgestart vanuit het document 'Aqua fons vitae'. Het recht op zuiver water is een 'symbool van de schreeuw van de aarde en de schreeuw van de armen', en dus ook een van de belangrijke elementen in de analyse in hoofdstuk 1 van Laudato Si'.

Dinsdag 25 mei: lancering van het Laudato Si' Actieplatform

Het slotevent van de Laudato Si’ Week gaat over het Actieplatform waarmee het Vaticaan Katholieke instituten, gemeenschappen en gezinnen uitnodigt om een decennium van transitie te starten en volledig duurzaam te worden in de geest van Laudato Si'
Ecokerk sluit hier bij aan, met de lancering van de campagne voor de scheppingsperiode van 2021: "Met een 7-sprong naar integrale ecologie".

 

Bekijk het volledig programma en schrijf je in op Laudatosiweek.org