Het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove bevindt zich in de groene long van Torhout, het Groenhovebos. Dit gemengd loofbos van 100 hectare groot is de ideale plek om te genieten van de natuur, om zich te ontspannen en om te sporten in het groen. Het domein van Diocesaan Dienstenhuis Groenhove beslaat 32 hectare, een gedeelte ervan is voor het publiek opengesteld. Een bewegwijzerd wandelpad van 1,6 km laat de bezoeker 60 jaar ongerepte natuur ontdekken. De fauna en flora zijn uniek. Wie er wandelt, ervaart er de rust en de stilte. Het domein is toegankelijk van zonsop- tot zonsondergang.

 

Ik7mee staand 300px

Bosbeheer en afvalwaterzuivering

Het Dienstenhuis herbergt ook de Karmelietessen van Sint-Jozef. Deze religieuze gemeenschap vormt een gebedsgemeenschap in het hart van het centrum, met een open deur voor wie graag aansluit bij de gebedsmomenten.

Zuster Marie-Dominique Vande Plassche is lid van de gemeenschap, en sinds 2008 de deskundige en gedreven bosbeheerder van het domein.

 

Groenhove waterEffectieve micro-organismen (EM) voor afvalwaterzuivering

Het afvalwater van het Dienstencentrum, moet via grachten doorheen het bosgebied afgevoerd worden. Dat leverde niet alleen een probleem op van vervuild oppervlaktewater, maar ook reukhinder.

Daarom beslisten ze om gebruik te maken van EM (Effectieve Micro-organismen) die zorgen voor de fermentatie van organisch materiaal en die grond en water verrijken met nuttige micro-orgnanismen. Ze brouwen hiervoor zelf hun actief mengsel. Het gevolg is een zuivere waterloop, waarin het leven kan gedijen.

Over wat dit betekent, schreef zuster Marie-Dominique een artikel dat je hier kan downloaden.

 

Biodivers bosbeheer

De laatste 15 jaar is hard gewerkt. Er werd selectief gekapt om exoten en zaken die er niet thuishoren te verwijderen en te vervangen door inheemse soorten. Zo is het bos omgevormd, zodat het op natuurlijke wijze verder kan evolueren.

Zuster Marie-Dominique is biologe, en vertelt gepassioneerd over hoe alle deelnemers in het levensweb elkaar nodig hebben.

Over de manier waarop ze in het bos van Groenhove zelf werkt aan de 'genezing van de aarde en alles wat ademt en leeft', vertelt ze in onderstaand filmpje dat voor bisdom Brugge werd gedraaid door Kerknet.

 

 

 

Lees ook het verslag van de vormingsavond met zuster Marie-Dominique in Pastorale Eenheid Emmaüs Kuurne  

Lees meer over het Diocesaan Dienstenhuis op Groenhove.net

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px