Groene warmte via warmtepomp.

In Imde, op een uithoek van de federaties Wolvertem - Meise, binnenkort pastorale zone Kiemkracht Meise, staat er een mooie barokke Boskapel uit de 17e eeuw met een sterke devotionele en liturgische gemeenschapswaarde. Ze is pas gerestaureerd en gesubsidieerd voor 660.000 euro. Sinds september 2019 wordt ze ook groen verwarmd

Zoals haar naam het zegt ligt de Boskapel in het midden van een bos op het eind van een 400 m lange dreef. Ze is erg moeilijk te verwarmen. Stookolie of aardgas waren niet mogelijk, vermits er van Onroerend Erfgoed Vlaanderen geen bovengrondse energietank mag geïnstalleerd worden. Verwarmen via te dure elektriciteit leek de enige mogelijkheid om de waarde van de belangrijke restauratie niet te laten verloren gaan.
 
Daarom groeide er bij de verantwoordelijken voor de Boskapel het idee om uit te kijken naar een verwarming via een warmtepomp, een systeem dat haar warmte puurt uit de grond na een diepteboring.

 

Voorstudie geothermische warmtepomp

In onze zoektocht naar de concrete uitwerking hiervan, lieten we ons bijstaan door de diensten van het VITO (Vlaams Instituut voor Technologische Ondersteuning) in Mol. Met subsidies via de Koning Boudewijnstichting konden ze voor ons een studie over alternatieve energie uitvoeren. Ook de provincie Vlaams-Brabant wilde ons via de diensten van de gedeputeerde voor Milieu Tie Roefs helpen in onze zoektocht.

 

Realisatie in 2019

Imde warmtepomp

Er werden 4 boorgaten gemaakt op 115 m diepte. De aangebrachte leidingen werden verbonden tot een captatienet dat opgewarmd water binnenbrengt in de kapel. Dat water is afkomstig van een buffervat met +400 l regenwater dat in een gesloten circuit rondgepompt wordt doorheen het gesloten capatatienet. Er wordt niets in de ondergrond gepompt.

Het opgewarmd water geeft middels een warmtewisselaar zijn warmte weer af aan de lucht die met 2 ventiloconvectoren in de kapel geblazen wordt via 2 kleine rasters in de houten achterzijde van het doksaal.

De warmtepomp wordt gestuurd met een stuurmodule achteraan in de kapel en met een buitenvoeler aan de noordzijde van de kapel. 

De binnentemperatuur kunnen we bepalen via de regelbare thermostaat binnen in de kapel. Bij vieringen en activiteiten mogen wij maximaal tot 16°C verwarmen omwille van de eikenhouten kunstvoorwerpen in de kapel. Het systeem kon tijdens de testfase in ons bijzijn moeiteloos tot 20-25°C worden aangedreven.

Het is een semi-industriële installatie, met een aardige kostprijs. We moesten ook de elektriciteit aanpassen naar 380 V. Daar staat tegenover dat we met een 'gewone' elektrische verwarming een veel groter verbruik zouden hebben. De warmtepomp verbruikt ook electriciteit, maar heel wat minder. En na het bereiken van de gewenste temperatuur gaat het systeem automatisch in ‘standby’.

De resultaten zijn momenteel erg goed: we halen een aangename binnentemperatuur die schommelt tussen 13 à 14 °C. Sinds de ingebruikname zijn de winters natuurlijk erg mild geweest en nog zonder echte ijsdagen.

 

Inhuldiging

Op 23 september 2019 was er dan de officiële inhuldiging van onze grondgeboorde geothermische warmtepomp. In een afgeladen volle boskapel werd geluisterd naar sprekers Pol Aerts, voorzitter van de kerkfabriek; Marie-Jeanne Thaelemans, schepen van de gemeente Meise en Karel Malfliet van Ecokerk. Mgr. Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Belgische Bisschoppenconferentie feliciteerde alle betrokken partijen, en pastoor Jan Lagae zette met bloemetjes die felicitaties kracht bij.

 

Pol Aerts, voorziitter Kerkfabriek en Jan Lagae, federatiepastoor Londerzeel, Wolvertem en Meise

Lees ook op Kerknet het verslag van de inhulidiging

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px