Beweging.net in beweging voor het klimaat.

Beweging.net zet al enkele jaren hoog in op duurzame ontwikkeling. Als beweging willen we naar een economie en samenleving die meer sociaal-rechtvaardig en ecologisch duurzaam functioneert. Dat betekent dat we inspanningen doen om draagvlak te creëren bij onze achterban en bevolking, dat we beleidsvoorstellen formuleren en dat we zelf initiatieven ontwikkelen.

Alle partnerorganisaties van beweging.net duwen mee aan deze kar. Met een diverse reeks aan acties als resultaat.

 

Clustervlag beweging net

klimaatnetwerk symbolen0002

 


Groene stroom

 • Beweging.net (inclusief ACV, CM, Okra en beweging.vzw) vervangt op haar hoofdzetel alle verlichtingstoestellen door energiezuinige verlichting en halveert op die manier het verbruik met 364.000 kWh/jaar
 • Beweging.net hoofdzetel heeft samen met het ziekenhuis, de brandweerkazerne en rusthuis op haar site gezocht naar de meest efficiënte vorm van energievoorziening voor bestaande, oudere kantoorgebouwen. In samenwerking met een studiebureau werd geopteerd voor een centrale stookplaats  op basis van warmtekrachtkoppeling, gevoed door koolzaadolie, houtpellets en aardgas.
 • Kompas Camping verwarmt haar zwembaden op zonne-energie.
 • Beweging.net steunt de campagne www.iedereenhernieuwbaar.be en wil burgers stimuleren om mee te investeren in hernieuwbare energie. Dat is goed voor het milieu, goed voor onze klimaatdoelstellingen en goed voor de portemonnee. Terwijl centen op een spaarboekje niets meer opbrengen is dit een belegging die wel opbrengt.

klimaatnetwerk symbolen0007

 


Kilometers beperken

 • Femma heeft geen bedrijfswagens maar biedt haar personeelsleden wel een fietsvergoeding, terugbetaling woonwerkverkeer, de mogelijkheid tot thuiswerk en tot mobiel werken via laptops en smartphones.
 • Beweging.net Brussel en Vlaams-Brabant ondersteunt de campagne Uit de file. Zie www.uitdefile.be. Op die manier wil men alternatieven voor het autogebruik meer in de kijker zetten en gemeenten stimuleren om te investeren in bijkomende tramlijnen, fiets-o-strades en een fijnmazig spoorwegnet.
 • Okra is lid van CO2logic. Op die manier compenseert Okra zijn vliegtuigreizen en steunt het projecten in de derde wereld.

klimaatnetwerk symbolen0003

 


Fietsen en wandelen

 • Beweging.net stimuleert het fietsgebruik bij al haar werknemers via bedrijfsfietsen, mooie fietsstallingen, douches en fietsabonnementen bij Villo Brussel.
 • Femma neemt haar werknemers 2 X per maand mee uit voor een lunchwandeling van een half uur en denkt er aan om dit ritme nog verder op te drijven.

klimaatnetwerk symbolen0009

 


Waterverbruik
 

 • Beweging.net heeft haar twee kantoorgebouwen op de site Aeropolis volledig uitgerust met waterbesparende sensorkranen (- 85% waterverbruik) , handdoekdispensers met biokatoenen handdoekrollen (- 48% CO2-uitstoot en - 78% papierafval)  en foamdispensers met biologisch afbreekbare zeepschuim (53% minder zeepverbruik) . Het verkreeg hiervoor het Ecoilet-label.
 • De Kompas Camping werkt in haar sanitaire gebouwen met hergebruik grijs water.

klimaatnetwerk symbolen0005

 


Isolatie gebouwen

 • Beweging.net bouwde in Schaarbeek het eerste passief kantoorgebouw van Brussel, dat in de vakliteratuur geldt als voorbeeldgebouw.  Het wordt gewarmd en gekoeld via geothermie.
 • Bestaande gebouwen werden zo goed als mogelijk geïsoleerd, oude verwarming- en elektriciteitsinstallaties werden vervangen.
 • Beweging.net Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven lichten 100 woningen door met een warmtecamera en geeft de bewoners én hun buren tijdens warming-up homeparty’s advies om de warmte beter binnen te houden.

klimaatnetwerk symbolen0004

 


Hergebruik

fietsbieb

 • Beweging.net Brugge organiseert in 8 gemeenten een fietsbieb.  Kinderfietsen in diverse maten worden er uitgeleend voor 20 EUR/ jaar. Op die manier zijn gezinnen niet genoodzaakt om telkens de kinderen groeien een grotere fiets te kopen. Ze kunnen ze uitlenen in de fietsbieb voor zolang als nodig. www.fietsbieb.be.
 • Kwb heeft op één jaar tijd 16.000 gsm’s  ingezameld bij haar leden, goed voor 2.230 kg aan ‘afval’. Dit afval is omgezet naar 544 gram goud, 256 kg koper, 5,6 kg zilver, 48 kg ijzer, 240 gram palladium,  128 gram tin,  5,4 gram platina, 32 kg nikkel  en 640 gram tantalium.  Zo wordt afval omgezet in herbruikbare grondstoffen.
 • Beweging.net Leuven, Mechelen en Turnhout stimuleren hun burgers om kurk niet langer weg te gooien maar in te zamelen en naar het containerpark te brengen.  De kurk wordt door sociale-economie-onderneming De Vlaspit gerecycleerd tot grondstof voor de productie van  isolatiemateriaal  van muren, vloeren en daken.  kurkelekuuNeem een kijkje op www.recycork.be.
 • Femma stimuleert een cultuur waar mensen weer meer zelf maken, delen en ruilen in plaats van altijd maar nieuwe spullen te kopen. Je kan hen volgen en jezelf laten inspireren op www.femma.be/nl/tags/detail/duurzaamheid.
 • Kwb organiseert samen met lokale bewegingspunten en met andere middenveldorganisaties repaircafé’s en geefpleinen.
 • Pasar gebruikt herbruikbare bekers voor drank tijdens haar  lokale activiteiten

klimaatnetwerk symbolen0001

 


Ecologische producten kopen

 • Beweging.net is houder van de Max Havelaar-award omdat ze maximale inspanningen levert om te werken met Fairtrade-producten en om de inspanningen ook verder op te drijven. Er wordt niet alleen fairtradekoffie geschonken, maar ook thee, sap, cacaopoeder, de meeste wijnen en geschenkpakketten zijn Fairtrade.
 • Femma stimuleert duurzaam koken met een aanbod van vegetarische maaltijden, en serveert zelf enkel nog vegetarische maaltijden tijdens vergaderingen.
 • De gebouwen worden gepoetst met hoog geconcentreerde, ecologische reinigingsmiddelen volgens het Ecodos-systeem.
 • Kwb, OKRA en Femma maken hun promo-materiaal almaar duurzamer en kiezen in het kader van de Schone Kleren-campagne voor schone schorten, T-shirts en sportkledij. Ook het keukenpersoneel heeft intussen kledij met het Fairwear-label.

18 september 2016

 

Lees ook de bijdrage van Patrick Develtere, voorzitter Beweging.net en van Eva Brumagne, algemeen directeur Femma, voor Het klimaat verandert OOK MIJ.

 

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px