Zonnepanelen op vernieuwde St. Annakapel in Rodenem - Halle

Op 20 augustus werd in de wijk oud-Rodenem in Halle de gerestaureerde St. Annakapel ingehuldigd door deken Raymond Decoster, in aanwezigheid van het stadsbestuur en een 300-tal buurtbewoners. Na de inhuldiging werden ze getrakteerd op een receptie en een leuke kapelavond met muziek en gezelligheid.

Opmerkelijk element: op de kapel liggen zonnepanelen.

Zij voeden een batterij die zorgt dat de kapel iedere avond verlicht wordt, binnen en buiten, door twee energiezuinige spots.

Historische kapel

De St Annakapel in de wijk oud-Rodenem werd gebouwd in 1866 en bestaat dit jaar dus 150 jaar. Uit de geschiedkundige documentatie leren we dat in die tijd in Halle een cholera-epidemie uitbrak, die rond de 300 slachtoffers maakte.

kapelrodenem 006De kapel is opgenomen in de Inventaris van Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap en is vermeld in de Stadsinventaris: ‘Rechthoekig gebouwtje met witgeschilderde en gecementeerde gevel en een zadeldak (kunstleien) met houten luifel; spitsboognis en gevelsteen “deze kapel is gebouwd ter eere van de heylige Anna door de inwoners van Rhodenem 1866” ‘.
Het gebouw stond gedeeltelijk op privé-grond en was, stedenbouwkundig en naar verkeersveiligheid toe, eerder ongelukkig ingeplant. Het gebouw vertoonde ook heel wat ouderdomsmankementen.

Nieuwe inplantingsplaats

Naar aanleiding van de werken aan het Rodenemplein ontstond dan het idee om de restauratie grondig aan te pakken. Het stadsbestuur en de Werkgroep Kapellen St Rochus zetten samen hun schouders onder het project. De kapel kreeg een nieuwe inplantingplaats in een groen perkje, de stad zorgde voor de ruwbouw en de werkgroep voor zowel de binnen- als de buitenafwerking. Daarbij werd de oorspronkelijke stijl van de kapel nauwgezet bewaard en werd de originele gedenksteen ingebouwd.

Meer dan een groen project

kapel zonnepaneelDe zonnepanelen zijn een meerwaarde, maar werkgroep had niet enkel ecologische doelstellingen. Dit project is ook bedoeld om erfgoed te revaloriseren, de buurtsamenwerking terug aan te wakkeren en kleine oases van rust te realiseren in een drukke stad. Het is een doelstelling waarin we tot nu toe aardig geslaagd zijn.

Intussen beslisten we om het niet bij dit ene project te laten. Zo zal men ook op de gerestaureerde kapel Broekborre in Halle binnenkort zonnepanelen plaatsen.

 

Guido Van Belle,
Werkgroep Kapellen St.Rochus Halle

Lees ook het verslag van de inhuldiging op persinfo.org

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px