Handelen vanuit ecospiritualiteit

De werkgroep ‘Zorg voor de aarde’ ontstond op initiatief van het Generaal Bestuur van onze congregatie in 2009. Als start namen enkele zusters deel aan een congres in Assisi met als thema ‘heelheid van de schepping’.

De werkgroep richtte een brief naar alle gemeenschappen om ‘zorg voor de aarde’ op te nemen in het gemeenschapsgebed en er volgden concrete opdrachten: hoe gaan wij om met energie? Water?

Op provinciale bijeenkomsten werden ook liederen gezongen rond het thema. Boeken werden aanbevolen zoals ‘Low impact man’ van Steven Vromman en ‘Terra Reversa’ van Peter Tom Jones. Ook artikels en actualiteit in de kranten werd gelezen en besproken.

 

IMG 0780Accent op ecospiritualiteit

In 2014 werd een nieuwe oproep gelanceerd met meer accent op ‘ecospiritualiteit’.
Wies Beckers begeleidde provinciale samenkomsten om zusters op te roepen mee te werken aan ‘gerechtigheid – vrede – heelheid van de schepping’.

3 themata werden uitgediept: ‘het is de aarde die kreunt’, ‘de schepping in relatie met de Schepper’ en ‘terug naar de Bron’. Aan de hand van filmfragmenten en het meditatiedoek van Lucy D’Souza werkten we naar concrete en haalbare doelen voor zusters op gevorderde leeftijd.

 

Zrs Van LiefdeVijf sleutels

De vernieuwde werkgroep werkte in 2015 op provinciale bijeenkomsten een volgend programma uit vanuit de 5 sleutels van de Zwitserse orthodoxe socioloog en theoloog Michel Maxime Egger:

  • met nieuwe ogen naar de natuur kijken
  • opnieuw leren contempleren
  • onze vrees afwerpen
  • ons van binnenuit omvormen
  • milieuvriendelijk handelen.

 

Lautato Si'

In 2016  was dit een aanloop en een aanbeveling tot het lezen van de 'groene' encycliek van Paus Franciscus ‘Laudato Si’. De werkgroep zorgde ook voor een bevattelijke synthese in een congregationeel blad voor zusters die de volledige lectuur niet meer aankunnen. De klimaatconferentie te Parijs kreeg ook de nodige aandacht.

In mei 2016 gingen we met een delegatie naar de driedaagse van de Unie van Vlaamse Religieuzen (URV). Ook daar stond de encycliek centraal: ‘Laudato Si: een dringend appèl tot handelen’. Deze inhoud zal in 2017 op 3 plaatsen herhaald worden en zoveel mogelijk zusters zullen hier aan deelnemen.

 

De band tussen armoede en ecologie

Begin 2017 zullen we een filmpje in alle gemeenschappen doorgeven over de strijd van Zr. Dorothy Stang. Het gaat over de combinatie van ‘eerbied voor de aarde’ en ‘de verdediging van het Braziliaanse volk’. Het vormt een aanzet om de band tussen armoede en ecologie ter sprake te brengen. Naast de gebedsvieringen rond het thema -opgemaakt door een groepje ‘spirituele groei’- zijn het stappen om zusters warm te maken en te houden rond ‘Ecospiritualiteit’ in een congregatie.

 

Anne-Mie Castelein

Zusters van Liefde van Jezus en Maria

Lees ook de bijdrage van Anne-Mie Castelein voor 'Het klimaat verandert ook mij'

 

Bekijk ook de trailer van de film 'They killed sister Dorothy Stang' (2008)

https://www.youtube.com/watch?v=sVaqqPURp1U

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px