Landbouwgrond als gemeengoed

De Landgenoten stimuleert burgers, boeren en overheden om samen landbouwgrond duurzaam te beheren als gemeengoed. Het brengt de middelen van geëngageerde burgers bij elkaar om landbouwgrond ter beschikking te stellen aan startende en gevestigde bioboeren.

Samen met een groeiende beweging van zo'n 1000 boeren en burgers kochten we zo'n 10 hectare grond voor 4 biolandbouwbedrijven. Tegen 2021 willen we groeien naar 100 hectare in beheer van De Landgenoten.

 

Nood aan betaalbare landbouwgrond

landgenoten logoDe prijs van landbouwgrond is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Verstedelijking, speculatie op herbestemming, schaalvergroting in de landbouw, … het zijn maar een paar elementen die de prijs omhoog stuwen. Landbouwgrond kopen is voor de meeste boeren niet meer haalbaar.

Combineer dit met een te laag inkomen, schulden bij banken of leveranciers, en je krijgt elk jaar 2000 banen die verdwijnen in de landbouwsector. In deze harde economische realiteit is het geen wonder dat steeds meer boerenfamilies geen opvolgers vinden en de handdoek in de ring gooien. Wie gaat er binnen twintig jaar nog voor ons voedsel zorgen?


Investeren in vruchtbare bodems voor het klimaat

17093915118 3a25fc9946 oDe Landgenoten ondersteunt de groei van duurzame landbouw in Vlaanderen, verzekert de continuïteit van landbouwbedrijven en beschermt de opgebouwde bodemvruchtbaarheid ten behoeve van de volgende generatie boeren en van de hele maatschappij. Want een vruchtbare bodem biedt vele ecologische voordelen: méér koolstof in de grond betekent minder koolstof in de lucht, minder overstromingen, minder erosie, méér biodiversiteit...

Bovendien maakt het de boer minder afhankelijk van externe inputs als meststoffen, water en beschermingsmiddelen.De Landgenoten creëert kansen voor boeren om te winnen aan veerkracht en stappen te zetten in de richting van meer ecologische, sociale en economische duurzaamheid.


Meedoen?

Iedereen kan mee te investeren in vruchtbare landbouwgrond voor Vlaamse bioboeren door een aandeel te kopen of te steunen met een gift. Een aandeel t.w.v. 250 euro betekent ongeveer 50m2 méér biodiversiteit, méér vruchtbare aarde, méér lokale & veerkrachtige landbouw en méér gezonde, verse voeding recht van bij de boer.

Als grondeigenaar kan je jouw gronden verkopen of in beheer geven van De Landgenoten om ze een duurzame bestemming te geven over de generaties heen.

Word ook Landgenoot en maak duurzame landbouw samen met ons mogelijk.

Adje Van Oekelen

www.delandgenoten.be 

https://www.youtube.com/watch?v=qdmu4buzxIE&t=12s

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px