In onze pastorale eenheid is een sterke 'werkgroep duurzaamheid’ actief.

Afgelopen jaar werkten we ons tweejaarlijks kunstproject uit. Met de titel ‘Passio 2020 - Lof der duurzaamheid’ was het een sociaal artistiek project rond de samenleving van het genoeg (zie www.passio2020.com).
Helaas moest in maart, kort na de start ervan, het programma omwille van de coronacrisis grotendeels geannuleerd worden.

Dit werkjaar hebben we een nieuw traject over duurzaamheid opgestart. We krijgen hiervoor ook ondersteuning van Space for Grace.

 

 

passio2020We nodigden om te beginnen Karel Malfliet van Ecokerk uit om ons te informeren over de vraag: "Wat kan duurzaamheid voor ons betekenen, vanuit de encycliek Laudato Si' van Paus Franciscus, en vanuit het eco-denken op vandaag?" Opnieuw gooide corona roet in het eten, waardoor de vormingsavond online georganiseerd werd. Je kan hem herbekijken op Youtube (zie onderaan)

 

Vijf gemeenschappen bedenken hun eigen plannen

Met die inspiratie gaan we nu verder aan de slag. Onze pastorale eenheid situeert zich in de Kortrijkse binnenstad en bestaat uit vijf geloofsgemeenschappen: Onze-Lieve-Vrouw, Pius X, Sint-Elooi, Sint-Maarten, en de Sint-Michielsjongerenbeweging, gehuisvest in een voormalig Jezuïetenklooster.

We willen in de vijf gemeenschappen van onze Pastorale Eenheid en met de plaatselijke pastorale ploeg, versterkt met mensen van buiten de eigen kerkkring, telkens een haalbaar project uitwerken rond duurzaamheid. Vanya Verschoore begeleidt dit vijfvoudig proces.

 

De timing:

  • in het eerste trimester bedenkt elke gemeenschap een concreet project en gaat op zoek naar medestanders.
  • In de vastentijd stellen de vijf gemeenschappen hun project of plan voor.
  • Eind juni zal het grote vrijwilligersfeest van de Pastorale Eenheid helemaal in het teken van duurzaamheid staan.
  • Ondertussen organiseren we in het najaar opnieuw een leesgroep rond dat thema. Tijdens onze vrijdagse leesavonden gaan met elkaar in dialoog over wat duurzaamheid kan betekenen. We kozen het boek van Alfred Slomp: Het groene normaal, Samen opstaan voor duurzaam leven.
  • In de vasten zullen ongetwijfeld nog extra activiteiten op stapel gezet worden.

 

deken Geert Morlion

https://www.kerknet.be/organisatie/pastorale-eenheid-olvrouw-van-groeninge-kortrijk

 

Ecokerk logo 144px

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

#ik7mee: de 7-sprong van...

Het klimaatplan van...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px