In de zomer van 2015 verscheen Laudato Si', de langverwachte 'groene encycliek' van paus Franciscus.
Maanden voordien al, werd druk gespeculeerd over de inhoud van het document. In zijn vastenlezing voor Trócaire in Ierland, lichtte kardinaal Peter Turkson méér dan een tip van de sluier op.

Het moment voor het verschijnen van de encycliek was niet toevallig gekozen. Het is duidelijk dat de paus een belangrijke duw wil geven aan de drie belangrijke VN-conferenties die dat jaar op de agenda stonden: eerst de top 'Financing for Development' in juli, in Addis Ababa. Dan in september de top de "Duurzame Ontwikkelingsdoelen" (SDG of Sustainable Development Goals). Nauwelijks drie maand later, moesten de VN-lidstaten in Parijs een nieuw juridisch bindend klimaatakkoord onderhandelen.

In zijn lezing voor Trócaire, de Ierse zusterorganisatie van Broederlijk Delen, zegt Kardinaal Peter Turkson dat voor Franciscus de "Integrale ecologie de sleutel is", en bespreekt hij 4 principes van die integrale ecologie.

De tekst van zijn lezing, en een Nederlandse vertaling ervan, staan in onze map Downloads. Je kan ze ook hier downloaden.

In onderstaande video-opname kan je de hele lezing volgen.

 


Ecokerk logo 144px

SFbBox by psd to wordpress

COP24EN

Blog uit Polen!

Ecokerk en Broederlijk Delen volgden in Katowice de klimaatonderhandelingen op de voet, samen met de delegaties van CIDSE en Caritas Internationalis.

Meer...

 

RedHunToekomst affiche A2 NL 300px jpg

Klimaatnetwerk Kies lokaal 300 border

klimaatnetwerk affiche web 255px

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristiAfbeelding6 180228 LogoWZS 120pxwzz logo vzw 200px