Vernieuwd biodivers bosje in kerktuin Heilig Hartkerk

De Heilig Hartkerk is een van de kerken van de nieuwe Emmanuelparochie van Hamme en Waasmunster.

Het is een vrij recent gebouw, ingeplant in een mooie groene zone, waarin zo'n 30 jaar geleden ook een bosje werd aangeplant.

 

 

 

Streven naar een leefbare aarde

De Chiro is geen eiland en maakt deel uit van de samenleving. Ze is onderhevig aan wat zich in die samenleving afspeelt. Een Chirogroep komt elke week bijeen in de buurt, het dorp, de stad waarop we betrokken zijn. We geven mee vorm aan die samenleving en willen dat doen op een zo verantwoord mogelijke manier.

In onze pastorale eenheid is een sterke 'werkgroep duurzaamheid’ actief.

Afgelopen jaar werkten we ons tweejaarlijks kunstproject uit. Met de titel ‘Passio 2020 - Lof der duurzaamheid’ was het een sociaal artistiek project rond de samenleving van het genoeg (zie www.passio2020.com).
Helaas moest in maart, kort na de start ervan, het programma omwille van de coronacrisis grotendeels geannuleerd worden.

Dit werkjaar hebben we een nieuw traject over duurzaamheid opgestart. We krijgen hiervoor ook ondersteuning van Space for Grace.

Ook bij het opnieuw samen liturgie vieren... een ecologische reflex

De Emmanuelparochie bestrijkt het grondgebied van Hamme, Moerzeke en Waasmunster, en heeft 10 kerken waar weekendvieringen doorgaan, soms met een beurtrol.
Een delegatie van de parochieploeg vergaderde over de heropstart van de zondagsvieringen, en de toepassing van de richtlijnen die de bisschoppen samen met de overheid en de veiligheidsraad heeft opgesteld.

Gents MilieuFront wil hemelwater van kerkdaken opvangen

Gent is 47 kerken rijk, samen goed voor zo’n 5,7 hectare aan dakoppervlakte. Bijna al het regenwater dat op die daken valt, vloeit rechtstreeks af naar de riolering. Een enorme verspilling in deze tijden van extreme droogte! Gents MilieuFront (GMF) wil onderzoeken hoe we dat hemelwater maximaal kunnen opvangen om te hergebruiken of in de aarde te laten infiltreren.

Wonen is een basisrecht

Als sociale huisvestingsmaatschappij werkt De Zonnige Woonst dagelijks enthousiast voor velen aan hun ‘goede thuis’. 

Comfort in woningen is daarbij zeer belangrijk. Ook naar energieverbruik gaat veel aandacht.  Want, naast de huur slokt evenzeer het energieverbruik vaak grote happen uit een gezinsbudget.  Dubbele beglazing, isolatie van muren en daken en een hoogrenderende verwarmingsinstallatie zijn tegenwoordig standaard. 

Ecokerk logo 144px

Het klimaatplan van...

Jouw 7-sprong: tips per thema

Klimaatnetwerk.be wordt mee gedragen door volgende organisaties:               

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px