Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Opnieuw roept Ecokerk tijdens de komende scheppingsperiode politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

Scheppingsperiode ad2

Download het aanbod van Ecokerk

De scheppingsperiode loopt van
1 september (wereldgebedsdag) tot
4 oktober (Feestdag St. Franciscus)

Meer...

laudatosiboom ad

Plant een Laudato Si'-boom

ter gelegenheid van 5 jaar Laudato Si'. Download de handleiding en registreer je boom online

Meer...

 

  • Emmanuelparochie Hamme-Moerzeke-Waasmunster
    Ook bij het opnieuw samen liturgie vieren... een ecologische reflex De Emmanuelparochie bestrijkt het grondgebied van Hamme, Moerzeke en Waasmunster, en heeft 10 kerken waar weekendvieringen...

Plannen voor groene warmte via warmtepomp.

In Imde, op een uithoek van de federaties Wolvertem - Meise, binnenkort pastorale zone Kiemkracht Meise, staat er een mooie barokke Boskapel uit de 17e eeuw met een sterke devotionele en liturgische gemeenschapswaarde. Ze is pas gerestaureerd en gesubsidieerd voor 660.000 euro.

Zoals haar naam het zegt ligt de Boskapel in het midden van een bos op het eind van een 400 m lange dreef. Ze is erg moeilijk te verwarmen. Stookolie of aardgas zijn niet mogelijk, vermits er van Onroerend Erfgoed Vlaanderen geen bovengrondse energietank mag geïnstalleerd worden. Verwarmen via te dure elektriciteit leek de enige mogelijkheid om de waarde van de belangrijke restauratie niet te laten verloren gaan.
 
Daarom groeide er bij de verantwoordelijken voor de Boskapel het idee om uit te kijken naar een verwarming via een warmtepomp, een systeem dat haar warmte puurt uit de grond na een diepteboring. Momenteel is deze pîste volop in onderzoek.

In onze zoektocht naar de concrete uitwerking hiervan, laten we ons bijstaan door de diensten van het VITO (Vlaams Instituut voor Technologische Ondersteuning) in Mol. Met subsidies via de Koning Boudewijnstichting kunnen ze voor ons een studie over alternatieve energie uitvoeren. Ook de provincie Vlaams-Brabant wil ons via de diensten van de gedeputeerde voor Milieu Tie Roefs helpen in onze zoektocht.

Jan Lagae, federatiepastoor Londerzeel, Wolvertem en Meise

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px