logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

klimaatnetwerk liggend spot

Scheppingsperiode en Wereldgebedsdag 1/9

Download nu het aanbod voor liturgie-bezinning-gesprek-actie.

meer...

oikocredit

Oikocredit: groene energie in het Zuiden

Beleg je geld ethish en investeer samen met Oikocredit in groene energieprojecten in het Zuiden.

meer...

 

  • Bisdom Antwerpen, vicariaatshuis Kempen
    Vicariaatshuis Kempen onderzoekt voetafdruk Op 1 september 2014 startte het bisdom Antwerpen met een werking in drie vicariaten: Antwerpen, Kempen en Diocesane Diensten. Vicaris Wim...

Veel vluchtelingen vinden momenteel een woning met steun van de ‘buren’: lokale vrijwilligers, vzw’s, huiseigenaars, besturen en ondernemingen die een netwerk rond hen opbouwen en mee op zoek gaan naar hun nieuwe thuis. Er zijn echter nog niet overal in Vlaanderen buren actief. Daarom deze oproep. We willen je vragen mee te zoeken naar een woning voor erkende vluchtelingen in je gemeente.

Het project ‘Woning gezocht, buren gevonden’ ondersteunt ‘buren’ die deze uitdaging aangaan, zodat niémand er alleen voor staat. De focus ligt daarbij voornamelijk buiten de grote steden.

Gezinnen met kinderen komen op straat te staan

Vanwege de verhoogde aankomst van asielzoekers werden in elke Vlaamse gemeente lokale opvanginitiatieven ingericht. Ook in jouw gemeente worden asielzoekers soms maandenlang opgevangen in afwachting van hun erkenning als vluchteling of subsidiair beschermde.

Wie erkend wordt als vluchteling of subsidiair beschermde mag in België blijven en moet vaak zonder hulp op zoek naar een nieuwe woning. Veel vluchtelingen blijven graag in hun gastgemeente wonen. Ze hebben er hun leven al voor een stukje opgebouwd en hun kinderen gaan er al een tijdje naar school. Hun zoektocht naar een nieuwe thuis is echter verre van gemakkelijk. Hun sociale netwerk is nog klein en ze spreken nog onvoldoende Nederlands. Bovendien versterkt de reeds lang aanslepende woningnood in Vlaanderen de discriminatie op de private huurmarkt.

De tijdsdruk is hoog. Na hun erkenning moéten vluchtelingen hun lokale opvanginitiatief binnen de twee maanden verlaten. Een gezin dat niet op tijd een woning vindt, riskeert dakloos te worden.

'Woning gezocht, buren gevonden' is een initiatief van ORBITvzw en de Verenigde Protestantse Kerk in België

Ga naar de website 'woninggezocht.be'

Lees het artikel dat op 18 mei verscheen in De Standaard

 


klimaatnetwerk liggend spot

Klimaatnetwerk.be

Elke groep een klimaatplan.

meer...

Kalender

Vorige maand Augustus 2017 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31

Komende activiteiten

Geen evenementen

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB