logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

klimaatnetwerk liggend spot

Scheppingsperiode en Wereldgebedsdag 1/9

Download nu het aanbod voor liturgie-bezinning-gesprek-actie.

meer...

oikocredit

Oikocredit: groene energie in het Zuiden

Beleg je geld ethish en investeer samen met Oikocredit in groene energieprojecten in het Zuiden.

meer...

 

  • Bisdom Antwerpen, vicariaatshuis Kempen
    Vicariaatshuis Kempen onderzoekt voetafdruk Op 1 september 2014 startte het bisdom Antwerpen met een werking in drie vicariaten: Antwerpen, Kempen en Diocesane Diensten. Vicaris Wim...

Op 25 februari besliste een rechter dat het zuidelijke deel van de "Jungle" van Calais ontruimd moet worden. Dezelfde dag besliste de Belgische regering de controles aan de Frans-Belgische grens op te drijven. Schengen bestaat tijdelijk niet meer. Uit vrees voor een nieuwe - Belgische - Jungle.

Maar ondertussen overleven honderden mannen, vrouwen en kinderen nog steeds in ellendige, onmenselijke omstandigheden. Waarom willen deze migranten toch naar Engeland? Waarom zitten ze vast aan de Franse grens? En vooral, waarom in deze omstandigheden?

Waarom Engeland?

Vandaag verblijven zo'n 6000 mensen in het kamp van Calais. Onder hen veel families met kinderen. Syriërs, Irakezen, Afghanen, Pakistanen, Sudanezen...allemaal wachten ze er op de kans om de gevaarlijke oversteek te wagen. Maar waarom willen ze allemaal naar Engeland?

Daarvoor zijn meerdere redenen. Soms eenvoudig, vaak complex:

  • Meer economische kansen. In de jaren negentig was het gemakkelijk een werkvergunning te krijgen in Engeland. Het land was actief op zoek naar buitenlandse studenten. Vandaag is de wetgeving veel strenger geworden, maar de aantrekking van het Engelse Eldorado leeft voort.
  • Sommige migranten hebben een (historische of culturele) band met Engeland. ‘Ze komen uit voormalige kolonies of landen die een link hebben met Groot-Brittanië. Ze kiezen voor Engeland omdat het voor hen een bestemming is die iets betekent,’ legt Virginie Guiraudon (CNRS) uit.
  • Ze kennen de taal of hebben er familie wonen. In een onderzoek uitgevoerd door Secours Catholique eind 2014, verklaarde 46% van de bevraagde migranten dat ze voor de keuze van hun bestemming de raad opgevolgd hadden van hun omgeving. 38% had één of meerdere familieleden die in Engeland woonden.

Waarom zitten ze vast aan de grens?

Door de controle aan de buitengrenzen van de Europese Unie. De haven van Calais wordt bijzonder scherp bewaakt. Voor migranten is het dus heel moeilijk om over te steken. Toch zijn er veel die het proberen, op gevaar voor eigen leven, over zee of via de kanaaltunnel.
Door een gebrek aan informatie. Een groot aantal migranten bereikt Calais met de hulp van mensensmokkelaars die hen een beter leven in Engeland voorspiegelen. Voor deze migranten is een verblijf aan de grens, dicht bij de haven, een bewuste keuze. Als ze toegang zouden hebben tot meer informatie over de mogelijkheden om asiel aan te vragen in Frankrijk, zouden sommigen dit wellicht ook overwegen. Kanttekening: veel migranten voelen zich niet welkom in Frankrijk.
Door een incoherent Europees asiel- en migratiebeleid. Verschillende landen hebben een verschillende interpretatie van de Europese regels. En sommige landen zien er geen graten in de grenzen opnieuw te sluiten.

Erbarmelijke leefomstandigheden. Hoelang nog?

De noden in het kamp van Calais zijn hoog. Het is een gewelddadige en gevaarlijke omgeving. Veel migranten zijn ziek, maar hebben nauwelijks toegang tot zorg. Ze hebben het koud. Ze hebben honger.

Vorig jaar ondertekenden achthonderd bekende Fransen een tekst die de mensonwaardige leefomstandigheden aanklaagt. Daar kwam nooit een officieel antwoord op. Om een ‘aanzuigeffect’ te vermijden.

Secretaris-generaal van Secours Catholique (Caritas Frankrijk) Bernard Thibaud reageerde: ‘De evacuatie biedt geen oplossing voor de migranten in Calais. Zo’n 3500 migranten moeten verhuizen van het zuidelijke deel naar het noordelijke deel. Maar daar is niet genoeg plaats voor hen. Wat wij vragen is een opvang die beantwoordt aan de humanitaire normen.’


klimaatnetwerk liggend spot

Klimaatnetwerk.be

Elke groep een klimaatplan.

meer...

Kalender

Vorige maand Augustus 2017 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31

Komende activiteiten

Geen evenementen

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB