Mogen handelsexperten en diplomaten achter gesloten deuren onze sociale, milieu- en gezondheidsregels wijzigen, en de manier waarop ze tot stand komen? En buitenlandse investeerders de mogelijkheid geven om sociale, milieu- en gezondheidsregels aan te vallen?

Op 4 februari hielden Europese ngo's , waaronder Broederlijk Delen, een protestactie op het Schumanplein. Zij stelden TTIP voor als een Trojaans paard dat onze democratische regelgeving zal ondermijnen. Daarbij doelden zij niet alleen op de ondertussen beruchte investeerder-staat geschillenregeling, maar ook op de al even zorgwekkende "regelgevende samenwerking".

Volgens 11.11.11, dat het Europese handelsbeleid al jarenlang op de voet volgt, zullen de handelsakkoorden een diepe impact hebben op economie en samenleving. De handelsakkoorden worden achter gesloten deuren onderhandeld met weinig of geen inspraak. Het zijn vooral de bedrijven die de richting bepalen.

Met het EU-VS vrijhandelsakkoord (TTIP-Transatlantic Trade and Investment Partnership) dat sinds juli 2013 onderhandeld wordt, zal hun invloed nog toenemen, aldus de ngo's. De voordelen van TTIP voor de Europese burgers worden te rooskleurig voorgesteld. Het akkoord zal de onderhandelingspositie van de ontwikkelingslanden verzwakken en ook hun uitvoer naar Europa verminderen.

lees de analyse op de website van 11.11.11.


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px