De Burundese organisatie ADISCO, een partnerorganisatie van de Vlaamse ngo Broederlijk Delen, ontving op donderdag 4 juni de Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkeling in Afrika 2014-2015. Die bedraagt 200.000 euro. Zowel ADISCO als Broederlijk Delen focussen op de zelfredzaamheid van de Afrikaanse boeren.

"Wij delen dezelfde kernwaarden."

"Wij delen dezelfde kernwaarden. Duurzame ontwikkeling betekent mensen zelfredzaam maken en hen centraal zetten in elk ontwikkelingsproces. Het motto van ADISCO is niet voor niets 'Haguruka' en dat betekent 'Sta op'. Door mensen te wijzen op hun eigen mogelijkheden en die te versterken staan ze zelf op uit de armoede. Het succes van ADISCO bewijst dat", reageert Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen.

Duurzame ontwikkelingssamenwerking

In tegenstelling tot vele hulpprogramma's die na de burgeroorlog in Burundi werden opgezet, vertrekt ADISCO (Appui au Développement Intégral et à la Solidarité sur les Collines) vanuit de autonomie van de bevolking in de Burundese heuvels (= collines). De organisatie spreekt de eigen krachten van de Burundese boeren aan om samen met hen zelfgerunde coöperatieven en solidaire familiebedrijfjes op te starten. Zo kunnen zij de beheerskosten delen en de onderhandelingspositie van de landbouwers versterken. Vandaag begeleidt ADISCO 26 coöperatieven en zo een 2.300 kerngroepen. In totaal bereikt ADISCO 200.000 mensen uit 35.000 families.

De Koning Boudewijnstichting koos ADISCO uit meer dan tweehonderd vernieuwende ontwikkelingsprojecten in Afrika. Koen Vervaeke, voorzitter van de selectiecommissie: "De jury was onder de indruk van de overtuiging van ADISCO dat duurzame ontwikkeling er alleen kan komen door een beroep te doen op de eigen krachten van de lokale bewoners, zodat ze zelfredzaam kunnen worden. Niet door hen geld te geven maar door hen te begeleiden, te coachen en te trainen, zodat ze hun lot in eigen handen kunnen nemen."

"Herverdelen door te delen"

"Dit is de essentie van de Afrikaanse oplossingen voor de Afrikaanse problemen", vindt Lieve Herijgers, de directeur van Broederlijk Delen, die ADISCO mee financiert. "Daarom zijn wij blij dat onze partnerorganisatie deze prestigieuze prijs krijgt. Het is meteen een erkenning van de visie van Broederlijk Delen op ontwikkelingssamenwerking: herverdelen door te delen en te investeren in de eigen plannen van de armste gemeenschappen in het Zuiden. Dat is ook voor ons dé oplossing voor duurzame ontwikkelingssamenwerking."

Broederlijk Delen blijft een rol spelen

De Koning Boudewijnstichting is vooral geïnspireerd door de visie en overtuiging van de stichter en belangrijkste inspirator van ADISCO, Deogratias Niyonkuru. Over de vraag of ontwikkelingsorgani-saties zoals Broederlijk Delen op termijn overbodig zijn zegt hij: "Het Zuiden moet inzien dat het geen bedelaar hoeft te zijn. Als het Zuiden zich mobiliseert, is het in staat om zelf geniale ideeën te bedenken die hen kunnen helpen om zelf uit de armoede te geraken. Maar dan nog blijft er het probleem van de onrechtvaardigheid in de wereld, waar Broederlijk Delen een rol moet spelen. Er is nog steeds de strijd voor meer ethiek en een eerlijkere verdeling van de rijkdom in de wereld."


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px