Met een leven speel je niet

De grond waarop Celia, Deyanira en Fanny wonen wordt bedreigd. De drie vrouwen verzetten zich. Want grond is hun leven.

Celia, Deyanira en Fanny staan er gelukkig niet alleen voor. Alle drie zijn ze lid van lokale organisaties waarmee Broederlijk Delen samenwerkt. Met die steun gaan ze in hun gemeenschap aan de slag om hun rechten te verdedigen.

 

Grond is voor boerengemeenschappen in Colombia veel meer dan dat lapje waar hun huis op staat. Ze wonen er, ze werken er. Ze produceren er hun voedsel. Grond bepaalt hun cultuur en hun identiteit. Hij vertelt het verhaal van hun voorouders. Grond heeft zelfs een spirituele waarde.

En toch is het de economische waarde van grond die voorop staat. Veel bedrijven, grootgrondbezitters en gewapende groepen zien vooral het geld dat de grond kan opbrengen. Want in de grond zit goud. En op die vruchtbare grond kunnen ze grote plantages aanleggen. Of een stuwdam. Om hun doel te bereiken, schrikken ze nergens voor terug. Vaak gaat hun drang naar winst gepaard met omkopingen, bedreigingen en moorden. Als het maar opbrengt.

Dat is onrechtvaardig. Want grond behoort toe aan de gemeenschappen die er wonen. En niet aan de hoogste bieder. Of aan degene met de meeste macht.

Een wereld zonder ongelijkheid

De bedreigingen voor de boerengemeenschappen zijn groot. Maar het verzet is dat gelukkig ook. En dat dankzij leidersfiguren zoals Celia, Deyanira en Fanny. Met de partnerorganisaties werken ze alternatieven uit, brengen ze gemeenschappen samen, informeren ze hen over hun rechten en zetten ze aan tot actie.

Deze aanpak werpt vruchten af. Want waar mensen verenigd en geïnformeerd zijn, wordt niet zomaar over hen heen gelopen. Celia, Deyanira en Fanny tonen dat het mogelijk is om een halt toe te roepen aan de grote machten die denken dat ze zich alles kunnen permitteren.
Ze blijven strijden voor een wereld zonder ongelijkheid. Waar ze zelf kunnen beslissen wat er gebeurt met hun grondgebied. Waar ze waardig kunnen leven, in vrede.

Lees alles over de nieuwe campagne en ontdek het aanbod

Ga naar een van de regionale lanceermomenten van de campagne


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px