Caritas Nepal zet alle middelen in om zo snel mogelijk hulp te kunnen bieden aan de slachtoffers van de ongewoon krachtige aardbeving. Het epicentrum lag tussen de hoofdstad Kathmandu en de stad Pokhara, op 35 km van Lamjun, waar Caritas International Belgium een eigen project heeft.

Er zijn berichten over enorme schade, honderden doden en heel wat gewonden; maar wegens de gebrekkige communicatieverbindingen is het vooralsnog moeilijk om een totale balans op te maken. 

De directeur van Caritas Nepal, Fr. Pius Perumana S.J,. is in Kathmandu. "Het is de zwaarste aardbeving die ik ooit heb meegemaakt. De naschokken blijven krachtig. Alles wijst erop dat dit een grote ramp is."

Caritas Nepal startte onmiddellijk met hulpverlening

Volgens Pius Perumana is er heel wat materiële schade. Door het gebrek aan elektriciteit is daarbovenop de communicatie zwaar verstoord. "Heel wat huizen zijn vernield en heel wat gebouwen vertonen barsten. Gelukkig is dit overdag gebeurd en op een vakantiedag. De meeste mensen waren buiten toen de ramp toesloeg."
"Caritasteams proberen de noden in te schatten en organiseren hulpverlening vanuit verschillende delen van het land. Levens redden is onze eerste opdracht. Heel wat mensen hebben hun huis verloren en staan op straat. Voor hen willen we zo vlug mogelijk voedsel voorzien en tijdelijke opvangplaatsen inrichten. De luchthaven is momenteel gesloten maar hulp kan over land aangevoerd worden via India met de hulp van onze Caritaspartner daar ter plaatse."

Caritas International Belgium steunt via het Caritas-netwerk

nepal2"Caritas International Belgium heeft beslist om onmiddellijk 50.000 euro beschikbaar te stellen voor onmiddellijke hulpverlening aan Caritas Nepal en haar partnerorganisaties", stelt François Cornet, directeur-generaal van Caritas International Belgium. "In een latere fase zal nog 50.000 euro worden vrijgemaakt voor wederopbouw in het kader van onze projectenwerking." Caritas International Belgium is op verschillende plaatsen in Nepal betrokken bij projecten, zowel in en nabij de hoofdstad Kathmandu, als ook in Lamjung, op 35 km van het epicentrum van de aardbeving.
"Het is in normale omstandigheden al een moeilijk toegankelijk gebied, en we doen er alles aan om onze partners ter plekke te contacteren. We weten nu alleen dat de gevolgen van de aardbeving er desastreus waren", besluit François Cornet.
Alle hulp is welkom om deze crisis snel en efficiënt het hoofd te bieden.

Wie een bijdrage wil leveren, kan dit via BE88 0000 0000 4141 met vermelding 'Nepal'.


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px