Bij het overlijden van Luk De Geest

In de vroege ochtend van 18 juli overleed Luk De Geest, na een korte maar heftige ziekte.

Als voorzitter van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede had hij op 11 juni nog de bestuursvergadering geleid. Hij vertelde toen dat zijn zicht verslechterd was. Enkele dagen later bleek hij volledig blind te zijn. Onderzoek leverde geen duidelijke diagnose op, behalve dat het ‘iets’ in de hersenen moest zijn.

De dag voor zijn opname in het UZ Gent – waar meteen een chemokuur gestart is – zijn we met het NRV-team nog even op bezoek kunnen gaan. Hij besefte wat er aan de hand was, maar bleef zijn nuchtere én humoristische zelf. “Mij mankeert eigenlijk niets, behalve die tumor in mijn hoofd”, liet hij optekenen. Naast onmacht en angst voor zijn situatie, hebben we ook onze grote waardering en dankbaarheid kunnen uitdrukken.

Hij laat op veel plaatsen een grote leegte na. Vorig jaar ging hij ‘op pensioen’ als vicaris van het bisdom Gent, maar dat betekende voor Luk niet dat hij nu ‘op rust’ zou gaan. Minstens drie grote uitdagingen lagen op hem te wachten.

Zo zou hij voorzitter worden van KRAS in Gent, het netwerk van ondersteunende diensten voor en met mensen in armoede. Hij stond jaren geleden mee aan de wieg van deze organisatie.

Een tweede groot project was het bedevaartsoord in Oostakker. Hij was daar in september 2017 tot rector benoemd, en was ondertussen ook naar daar verhuisd. Hij had een net heel drukke en vermoeiende mei-maand achter de rug.

Een derde grote uitdaging die hij met veel goesting en ambitie opgenomen had, was het voorzitterschap van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede. Hij wilde het netwerk waarvan hij mee de architect was, verder uitbouwen tot een stevig samenwerkingsverband van solidariteitsorganisaties die elk op hun manier meewerken en meebouwen aan die droom die God voor mensen koestert: rechtvaardigheid, vrede, integrale ecologie.

Tijdens de mooie begrafenisliturgie in een volle kathedraal, sprak bisschop Van Looy terecht deze woorden: “Met Luk verliezen zowel de Kerk in ons bisdom als de Kerk in Vlaanderen een grote figuur. Ook buiten de Kerk, in de stad Gent en in andere religieuze of levensbeschouwelijke gemeenschappen, was hij een zeer gewaardeerd iemand. Hij toonde wat paus Franciscus bedoelt met een Kerk die niet alleen met zichzelf bezig is, maar die dienstbaar in de samenleving staat.

Bisschop Van Looy vertelde ook dat Luk hem kort voor hij overleed nog een opdracht had toevertrouwd: “zeg hen dat ze verder doen”!
We gaan deze opdracht ter harte nemen Luk, en verder werken, op al die plaatsen waar je een leegte nalaat. We gaan verder doen, op een nuchtere én humoristische manier, nederig maar met ambitie, kortom, op jouw ‘geestige’ manier en het Magnificat van Maria indachtig.


Pieter Vandecasteele,
coördinator NRV

 

Lees ook de bijdrage op Kerknet 
Lees ook de bijdrage van Orbit

 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px