Workshop dinsdag 16 oktober, 14u-17u, Huidevetterstraat 165, 1000 Brussel

De werkgroep communicatie van het NRV organiseert een workshop over een onvermijdelijke wetmatigheid in de journalistiek: wanneer men wil berichten over een bepaalde maatschappelijke realiteit, gebruikt men ‘frames’ die structuur en betekenis geven aan het thema. Deze frames of interpretatiekaders zijn nooit neutraal. Het is daarom van belang om te begrijpen hoe ze werken, en welke ‘counter-frames’ eventueel ontwikkeld kunnen worden.

Tijdens de workshop focussen we op het thema migratie, en gaan we na welke frames op welke manier de werkelijkheid kleuren. Dit doen we aan de hand van concrete tekstfragmenten (uit de geschreven pers, uit sociale media, uit nieuwsbrieven of folders,…).

De workshop wordt begeleid door Baldwin Van Gorp , die hoogleraar journalistiek en communicatiemanagement is aan het Centrum voor Mediastudies van de KU Leuven. Vijftien jaar geleden deed hij een doctoraatsonderzoek over de ‘framing’ van asielzoekers en vluchtelingen in de media. Sindsdien liet dit onderwerp hem niet meer los. In het voorjaar van 2018 publiceerde hij een vlot leesbaar en boeiend boek: “Verdraaid! Het nieuws anders bekeken” (Pelckmans Pro, 360 p.). 

De doelgroep van deze workshop zijn in de eerste plaats pers- of communicatieverantwoordelijken, woordvoerders of leidinggevenden van NRV-lidorganisaties. Deelname is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., vóór 12 oktober).


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px