Desinvesteer uit fossiele brandstoffen
Investeer in de transitie naar een koolstofarme economie

Geïnspireerd door de encycliek Laudato Si', willen steeds meer christelijke organisaties en instellingen wereldwijd, hun geld niet langer investeren in fossiele energiesectoren, maar in economische activiteiten die de transitie naar een duurzame en klimaatvriendelijke toekomst helpen waarmaken.  Dit vanuit het besef dat ze een verantwoordelijkheid hebben in de realisatie van een snelle en rechtvaardige overgang van het ‘fossiele tijdperk’ naar schone energie voor iedereen en een koolstofarme economie.

banner eenv 800px

Doe mee!

Maak een eigen klimaatplan met je groep en deel het op Klimaatnetwerk.be.

Bezorg het ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voeg er zeker enkele foto's bij, van je groep en van de onderwerpen waarover je schrijft.

Wij zetten je verhaal online.

 

De oproep van Paus Franciscus in Laudato Si’ tot een dringende ecologische bekering, en het Akkoord van Parijs om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging  “flink onder de 2° C te houden, met inspanningen om 1,5° C als streefdoel te bereiken”, dagen iedereen uit om daadwerkelijk een andere levensstijl en een ecologisch burgerschap te ontwikkelen. 

Gemeenten

Het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie is een internationaal initiatief. Het brengt duizenden lokale en regionale autoriteiten samen die zich vrijwillig engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU op hun grondgebied te verwezenlijken. Nieuwe ondertekenaars zeggen toe om de CO2-uitstoot tegen 2030 met ten minste 40% te verminderen en een geïntegreerde aanpak voor de mitigatie van en aanpassing aan klimaatverandering te volgen.

We zijn de eerste generatie die de armoede kan stoppen, en de laatste generatie die de klimaatopwarming kan stoppen.
(VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, 28 mei 2015, uitreiking eredoctoraten KU Leuven)

"Op maatschappelijke problemen moet men antwoorden met netwerken van gemeenschappen, niet met de pure som van individuele goede daden. Er zal een bundeling van krachten en een vereniging van realisaties nodig zijn. Een ecologische bekering die vereist is om een dynamiek van een duurzame verandering teweeg te brengen, is ook een gemeenschappelijke verandering."
(Paus Franciscus, Laudato Si' 219)

We zijn ervan overtuigd dat we als gelovige gemeenschap een praktische, concrete en geloofwaardige bijdrage kunnen leveren aan de bescherming van onze planeet. We zullen in de komende jaren inspanningen moeten doen om de werking en de gebouwen van onze kerkgemeenschap en van de vele organisaties en instellingen die met ons verbonden zijn, koolstofarm en klimaatneutraal te maken”.
(Aartsbisschop Jozef De Kesel, Het Klimaat verandert ook mij, 29 november 2015)

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px