logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

orbit spot

ORBIT pleit na verkiezingen voor 5 cruciale investeringen

ORBIT wil politici aan het werk zien die #iedereenaanboord nemen en daarin durven te investeren.

Meer...

 

Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Tijdens de komende scheppingsperiode roept Ecokerk politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

 • De Bremstruik Roeselare
  Zuurstof in de stad, zuurstof voor de mensen De Bremstruik is gevestigd in het vroegere klooster van de Zusters Clarissen (Arme Klaren) te Roeselare. De werking kan kort samengevat worden in twee...

 • Maandag 23 juni 2014: Vlaamse pioneers van het migrantenwerk
  In samenwerking met een reeks Antwerpse partners organiseren wij als Commissie een avond betreffende “Vlaamse pioneers van het migrantenwerk”. Vooreerst bekijken we de film van CIB (Mohammed Ihkan & Chris Schillemans) en vervolgens gaan we naar een panelgesprek “migratie vandaag” en de rol daarbij van het christelijke middenveld.

 • Donderdag 15 mei 2014: Christenen en verkiezingen
  • Op zondag 25 mei 2014 trekken we als kiesgerechtigden naar de stembus voor regionale, federale en Europese verkiezingen. Op donderdagochtend 15 mei nodigt BME (Beweging voor Missionair Engagement) Jos Geysels uit. Jos Geysels is Minister van Staat en voorzitter van 11.11.11 en de Decennium doelen. Hij komt voor een open reflectiemoment over drie hoofdthema's: armoedebestrijding, migratiebeleid en sociaal/economisch beleid. Jos Geysels zal vanuit zijn engagement in de Noord-Zuidthematiek en het armoedebeleid wijzen op de accentverschillen in partijprogramma's. Naast een inleiding is er ook ruim tijd voor dialoog en vraagstelling.
  • Als CRVHS willen wij aan deze samenkomst deelnemen. Plaats: De Loodsen, Sint-Jacobsmarkt 43, Antwerpen. (Bereikbaar met tram 10 en 11). 
 • Woensdag 9 april 2014
  • We staan stil bij de gebeurtenissen in de Oekraïne. Olivier Forges van Pax Christi Vlaanderen spreekt over het “theater van de dialoog” dat heeft plaatsgevonden in Oekraïne enkele dagen voor het uitbreken van het geweld in februari. Het internationaal project had als doel om samen met de lokale bevolking via theater een actief geweldloze dialoog te stimuleren. We analyseren ook de gevolgen van de recente gebeurtenissen voor de Europese Unie en de internationale gemeenschap.

 • Woensdag 12 maart 2014
  • Informatie- en gespreksavond met betrekking tot de burgeroorlog in Syrië en het lopende conflict tussen Israël en Palestina. De sprekers zijn Mélanie De Groof (Groupe de recherche et d'information sur la paix et la sécurité, GRP) en Paul Lansu van Pax Christi International.

 • Woensdag 12 februari 2014
  • 1. Toelichting bij de werking van het Centrum voor Algemeen Welzijn, CAW De Mare door Paulette Theunis.
  • 2. Wij vervolgen met het denkwerk betreffende een diaconaal netwerk voor het bisdom Antwerpen en rapporteren vanuit de werkgroep die op 23 januari is samen geweest.
  • 3. Toelichting bij het project Bezield Verband. Wat is de inspiratie of visie. Welke zijn de basisprincipes? Met Anne-Mie Castelein die één van de initiatiefnemers is.

 • Woensdag 8 januari 2014
  • Evaluatie van de Denkdag betreffende het profetische spreken van de kerk in de sameleving van vandaag. Verdere opvolging.

 • Denkdag "Hoe profetisch kerk zijn in de samenleving van vandaag?" Meer dan 70 personen hebben op 15 november 2013 deelgenomen aan de Denkdag Diaconie voor het Bisdom Antwerpen. Het initiatief werd genomen door het Vicariaat Caritas & Sociale Werken en de Diocesane Commissie Rechtvaardigheid en Vrede en Heelheid van de Schepping. De bedoeling is een diocesaan netwerk diaconie op te richten. Meer informatie: klik hier.

 • Woensdag 11 december 2013
  • "Profeten zwijgen niet!" Betekenis van de Belgische theoloog José Comblin voor de bevrijdingstheologie, in het bijzonder in Brazilië. Met Jan Soetewey, één van de samenstellers van het boek.

 • Evaluatie van de denkdag van 15 november ll.
 • Woensdag 9 oktober 2013
  • Het hoofdthema is de actuele situatie in de Democratische Republiek Congo (DRCongo) met Nadia Nsayi, beleidsmedewerker Centraal-Afrika van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. In juni was Nadia op bezoek in Kinshasa, Bukavu en Goma. Zij sprak er met middenveldorganisaties, politici en diplomaten over de situatie in Congo. Nadia maakt een analyse van de situatie, geeft ons een tijdsbestek mee van recente gebeurtenissen en schets een mogelijke horizon voor de toekomst. Zij geeft ook enkele pistes aan voor opvolging door de Commissie. Lees de Context Analyse van de DRCongo en de PPt bijdrage van Nadia Nsayi.

 • Woensdag 11 september 2013
  • Startavond Vredesweek Bisdom Antwerpen: Ontmoeten doet er toe! – Diversiteit in de publieke ruimte & “Time to go” –Kernwapens weg uit België
  • Diversiteit is een feit. In de publieke ruimte heeft die diversiteit baat bij spontane en georganiseerde ontmoetingen met de “onbekende” ander. Dat zorgt voor meer vertrouwdheid en voor de nodige “publieke familiariteit”. Die is nodig om bij wrijvingen te kiezen voor dialoog. In de dialoog met de ander kunnen maatschappelijke problemen naar boven komen als oorzaak van of aanleiding tot deze wrijvingen. Samen, en vanuit de dialoog, wordt actie gevoerd tegen gedeeld ervaren onrecht. Hier is nood aan om in onze samenleving constructief om te gaan met verschillen.
  • De Vredesweek wil spontane én georganiseerde ontmoetingen stimuleren, om verbondenheid en publieke familiariteit te scheppen als basis tot dialoog en bovendien negatieve beeldvorming van “de ander” te gaan”.
  • Tijdens deze ontmoetingsavond stelt Olivier Forges, vredesweekcoördinator, de campagne en het thema aan u voor. Didier Vanderslycke, Nationaal Secretaris van Kerkwerk Multicultureel Samenleven, geeft een korte uiteenzetting rond “beeldvorming” onder meer in de publieke ruimte. Op het einde van de avond is er ruimte voor bezinning door Marc Van Eenoo, met bijdragen uit de nieuwe “Vierend en Bezinnend” die Pax Christi Vlaanderen jaarlijks in het kader van de Vredesweek uitbrengt.

 • “Time to go”-campagne
  • Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de grote rakettenbetoging in 1983 slaan de Vlaamse en Waalse Vredesbeweging de handen in elkaar om een campagne op te zetten voor (nucleaire) ontwapening en de verwijdering van de kernwapens uit Kleine Brogel waartoe in het huidige regeerakkoord een engagement werd opgenomen.
  • De campagne heeft als apotheose een grote manifestatie in het Brusselse Jubelpark op 20 oktober 2013. Deze dag markeert de dertigste verjaardag van de rakettenbetoging van 1983, en luidt tevens de laatste zes maanden van de regering-Di Rupo in. Deze campagne en manifestatie wordt in het tweede deel van de avond. voorgesteld door Annemarie Gielen, algemeen secretaris van Pax Christi Vlaanderen.

klimaatnetwerk liggend spot

Klimaatnetwerk.be

Elke groep een klimaatplan.

meer...

Kalender

Vorige maand Juni 2019 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Komende activiteiten

Geen evenementen

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 Afbeelding2Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw