Ga je mee op zoek naar de kwaliteit van het leefmilieu? Hoe is het gesteld met onze lucht, met het water? Welke natuurgebieden zijn er nog in de stad? Welke zijn vernieuwende milieuprojecten in Brussel?

Waar kunnen we zelf ons steentje bijdragen om de klimaatopwarming tegen te gaan?

Op de kruising tussen stad en platteland, tussen groen en industrie moet men een keuze maken tussen duurzaam omgaan met mens en land of verder gaan met een oprukkende stad die de vervuiling niet kan stop zetten.

In Neder-over-Heembeek heeft men o.a. in de strijd tegen de vervuiling door de verbrandingsoven al heel wat ervaring opgebouwd rond ecologisch bewustzijn. Ondanks de verbeterde situatie op vlak van luchtverontreiniging blijft de Heembeekse bevolking alert en is er nog steeds een milieuwerkgroep werkzaam, die alles i.v.m. natuur en leefmilieu op de voet volgt.

‘Tochten van hoop’ wil tijdens de tocht de relatie tussen ecologie en economie blootleggen: beiden willen een beter leefmilieu tot stand brengen. De bron van vele ecologische problemen ligt dikwijls in het op zichzelf gericht zijn, waar ook de economische problemen hun oorsprong vinden: als de mensen niet meer centraal staat, maar wel het winstbejag, komen zowel mens als natuur in het geding

Het mag niet zo worden dat gezondheid en een betere levenskwaliteit voorrecht blijven voor een elite. Lusten en lasten zijn dikwijls ongelijk verdeeld: kansarme wijken krijgen meer met de gevolgen van vervuiling te maken dan in minder groene gedeelten van de stad dan de rijkere bevolking die de mogelijkheden heeft om de buitenzones van de stad op te zoeken.

In Neder-over-Heembeek kan het nog alle kanten op: de industrie langsheen het kanaal en groenvoorziening aan de rand van Brussel houden hier sinds vele jaren een krachtmeting. Het is dezelfde wedstrijd die op wereldvlak aan de gang is. Maar stilaan komt men zowel in de economie als in de ecologie tot het besef dat, als men de fundamentele waarde van mens en natuur uit het oog verliest, er beschadiging optreedt.

Meer info bij Yves Lebrun,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

tel. 02.268.03.17


image002

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB